Syv ud af ti efterskoler ser flere udfordrede elever

7. AUG 2022 • 14:14INDLAND/KRIMINAL

Mistrivsel fylder mere på landets efterskoler, hvor syv ud af ti havde flere udfordrede elever sidste skoleår.

Trods et helt efterskoleår i 2021/2022 uden nedlukninger oplevede over syv ud af ti af landets efterskoler, at der var flere elever, der mistrivedes, end før coronaepidemien.

Det viser en undersøgelse foretaget af Efterskoleforeningen blandt dens 240 medlemsskoler. Over halvdelen af skolerne har deltaget.

- Vi kan se i praksis, at der er flere elever, der er faldet fra på de enkelte skoler. Skolerne har bøvlet mere med rammer og elevernes deltagelse i store fællesaktiviteter, siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen.

- Den måde, som vi plejer at drive efterskole på, hvor det store fællesskab er det helt store drive og motor, har været udfordret i år.

Konkret er skolerne blevet spurgt, om de på egen skole oplever "flere elever med udfordringer/sårbarhed end før coronaepidemien". Det har 71,7 procent svaret "ja, helt sikkert" til, mens 26,1 procent svarer nej.

Torben Vind Rasmussen tror, at mange efterskole blev overrasket over, at de oplevede flere elever med udfordringer på den anden side af coronakrisen.

- Frem for at de (eleverne, red.) var euforiske, så kom de også med en erfaring fra corona om flygtighed og stærkere tvivl på, om de var robuste og stærke nok til at gennemføre et efterskoleophold.

Haarby Efterskole på Vestfyn er en af de skoler, som har oplevet, at flere mistrives. Det siger forstander Steen Fuglsang.

- Vi har også oplevet lidt flere unge faktisk sige farvel til os. En af årsagerne kunne være, at det er, fordi de havde det svært.

Ifølge Steen Fuglsang ser efterskolen både elever, som generelt har udfordringer med at komme i skole og være der kontinuerligt. Derudover oplever han, at det for en del handler om lavt selvværd.

Søndag begynder over 30.000 unge på efterskole over hele landet. Og forældre skal ikke være bekymret for, om efterskolerne er klar til at håndtere de unge, slår Torben Vind Rasmussen fast.

I undersøgelsen svarer 83 procent af efterskolerne, at de har særlige tilbud ud over "den almindelige kontaktlærer-funktion" til elever med sårbarhed.

- Jeg er helt sikker på, at skolerne er rustet til de elever, der kommer, og tager afsæt i, hvor de er, siger Torben Vind Rasmussen.

På Haarby Efterskole har man for eksempel givet lærere uddannelse i at blive en slags trivselslærere.

Og så har skolen en psykoterapeut tilknyttet.

- Der hvor vi måske ikke er dygtige nok, kan psykoterapeuten tage over, siger Steen Fuglsang.

Torben Vind Rasmussen siger, at efterskolerne - ligesom resten af samfundet - gennem flere år har været opmærksomme på øget mistrivsel blandt unge.

- Det har bare taget os lidt på sengen, at det er steget så markant det seneste år.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU