Sultne gæs udgør problem for flysikkerheden i København

29. NOV 2023 • 12:57INDLAND/KRIMINAL

Store flokke af bramgæs har de seneste år slået sig ned på Amager til fare for fly ind og ud af lufthavnen.

Hundredvis af fly og små fugle kolliderer i luften hvert år, uden at det afføder turbulens.

Men den større art - gåsen - kan spille en større rolle for lufttrafikken. Et stigende antal gæs omkring Københavns Lufthavn udgør en risiko for flysikkerheden.

Sådan lyder det onsdag i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet Technical Sciences, der i samarbejde med Københavns Lufthavn har undersøgt gæssenes adfærd i området.

Gæssene søger føde på markerne omkring lufthavnsområdet.

Det er blevet observeret, at store flokke morgen og aften har bevæget sig hen over start- og landingsbanerne mellem overnatningspladserne på Kalvebod Fælled og markerne til stor risiko for fly, der landede eller lettede.

Dorte Nygaard, der arbejder med overvågning og risikostyring i forhold til flysikkerheden i Københavns Lufthavn, siger til Ritzau, at hvis et fly kolliderer med en gås, så er det et spørgsmål om, hvor gåsen rammer.

- Er det motoren, der bliver ramt, så skal piloterne finde ud af, hvad det har af konsekvenser for deres videre færd, siger hun.

Ifølge hende sker det mest hyppigt, at flyene så flyver på reduceret motorkraft.

- I tilfælde af at de har ramt noget i størrelsesordenen gås, så vil piloterne formentlig returnere til lufthavnen og få undersøgt flyet for eventuelle skader, siger hun.

Hun påpeger dog, at i forhold til antallet af gæs rundt om lufthavnen er antallet af kollisioner med fuglen meget lav. Samlet har der været tre tilfælde i år.

Det er særligt store flokke af bramgæs, der inden for de seneste år har slået sig ned på markerne ved Store Magleby på Amager.

Der er givet dispensation til, at lodsejere og jægere kan regulere gæs ved jagt året rundt for at afbøde problemet. Det er dog ikke blevet undersøgt, om jagten reelt har løst problemet.

Dorte Nygaard påpeger også, at lufthavnen altid har en af sine egne jægere på vagt, så de kan reducere gæssene.

Forskerne peger ifølge pressemeddelelsen på, at en intensivering af jagten kan hjælpe yderligere med at holde gæssene væk.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU