Studerende risikerer disciplinærsag efter besættelse af KU-bygning
Onsdag barrikaderede demonstranter en af Københavns Universitets bygninger, indtil politiet rykkede ind.
Det vil få konsekvenser for studerende, der er indskrevet på Københavns Universitet (KU), hvis de deltog i barrikadering af en af universitets bygninger onsdag morgen.Det oplyser prorektor for uddannelse Kristian Cedervall Lauta i et skriftligt svar til Ritzau.
Bevægelsen Studerende Mod Besættelsen skrev onsdag morgen i en pressemeddelelse, at bevægelsen havde besluttet at besætte Københavns Universitets museumsbygning, som ligger i Nørregade lige ved Krystalgade.
Bygningen huser blandt andet universitetets rektorkontor og administration.
Bevægelsen kræver, at universitetet afbryder samarbejdet med israelske universiteter.
Kort tid efter blev aktionen dog lukket ned, da politiet ankom til stedet og anholdt seks demonstranter, der blev sigtet for husfredskrænkelse.
Prorektor oplyser i det skriftlige svar, at der var tale om 15 til 20 demonstranter, der besatte og barrikaderede bygningen, hvoraf nogle var maskerede.
- Politiet overtog straks håndteringen af situationen. En håndfuld blev anholdt og situationen normaliseret. I tilfælde af, at der er tale om studerende, som er indskrevne på KU, vil der blive fulgt op med et disciplinært spor, siger han.
Asger Trier Kjær, der er talsperson for bevægelsen, påpeger, at Studerende Mod Besættelsen i København er en bevægelse, som består af studerende på KU.
- Jeg mener, at det, at vi besætter en bygning, står fuldstændigt på mål med situationens alvor, siger han og tilføjer, at han synes, at KU's reaktion er ude af proportioner.
Det har tidligere været bevægelsens opfattelse, at netop lignende aktioner har virket. Blandt andet i forbindelse med forårets teltlejr på KU's område.
Demonstranterne havde en række krav til universitetet, heriblandt at KU skulle droppe sine investeringer i virksomheder med aktiviteter på Vestbredden - hvilket universitet endte med at gøre.
Men der er fortsat en række krav, der gør sig gældende fra bevægelsen, som KU ikke har imødekommet. Derfor har Studerende Mod Besættelsen forsøgt at komme i dialog med KU, lyder det fra Asger Trier Kjær.
- Det her handler om, at universitetet som helhed har truffet nogle beslutninger, som er helt henne i vejret, og at rektoratet har nægtet at gå i dialog med os. Den eneste måde, vi kan komme i dialog med dem på, er ved at eskalere, siger han.
Han håber på, at dagens aktion kan få rektoratet på KU i tale.
- At vi kan få et møde med dem, og at de føler sig presset til at forholde sig til deres akademiske samarbejder med israelske universiteter.
/ritzau/