Små videoer skal hjælpe forældre med at tackle børns symptomer

16. NOV 2023 • 08:00INDLAND/KRIMINAL

Nye forskningsresultater viser, at otte film giver hjælp til forældre, så de ringer færre gange til 1813.

Otte korte film ved navn Børnelægens Børnetips kan sørge for, at færre bekymrede forældre har behov for at ringe til Akuttelefonen 1813 eller vagtlægen.

Det viser nye forskningsresultater fra Børne- og Ungeafdelingen på Hvidovre Hospital, Københavns Universitet og Akutberedskabet 1813.

Konkret viser undersøgelsen, at forældre, der ved opkald til 1813 fik tilbudt at se filmene i stedet for at tale med en sundhedsfaglig medarbejder, følte sig bedre rustet til at tackle deres syge barns symptomer.

Undersøgelsen viser ligeledes, at færre forældre, som så mindst én af de otte film færdig, efterfølgende ringede tilbage til 1813.

- I vores undersøgelse kan vi se, at forældrene i den gruppe, der så videoerne, hen over 72 timer havde 887 samtaler med 1813, mens forældrene i kontrolgruppen havde 2374 samtaler med en læge eller sygeplejerske på 1813, siger læge Liv Borch-Johnsen til Ritzau.

Hun er en af forskerne bag undersøgelsen og førsteforfatter på artiklen.

Det var altså 1487 færre opkald i den gruppe, der så Børnelægens Børnetips.

- Det er ikke meningen, at vi vil holde bekymrede forældre væk fra Akuttelefonen, understreger Liv Borch-Johnsen.

- Men hvis vi kan besvare nogle af deres spørgsmål med Børnelægens Børnetips, hvilket det med vores undersøgelse ser ud til, at vi kan, så kan det måske være en fordel for mange forældre, siger hun.

Tilmed viser forskningsresultaterne, at færre børn blev undersøgt på et hospital, når forældrene så videoerne.

Dog kom de børn, der havde brug for det, lige så hurtigt på hospitalet.

- Vores undersøgelse viser, at det var sikkert at tilbyde forældrene filmene, da børnene kom lige så hurtigt på hospital, hvis forældrene fik filmene, som hvis de ikke fik dem, forklarer børnelæge og professor Dina Cortes. Hun er sidsteforfatter på artiklen.

Børnelægens Børnetips' otte videoer handler om symptomer, der knytter sig til cirka 70-80 procent af al akut opstået sygdom hos børn i alderen seks måneder til 12 år.

Alle videoerne er omkring tre minutter lange. Der kan downloades et faktaark til hvert symptom.

Filmene kan ses af alle forældre blandt andet på Region Hovedstadens hjemmeside og sundhed.dk. De er desuden oversat til engelsk og arabisk.

Projektet er støttet af Region Hovedstaden og Trygfonden.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU