Robotter skal sende støjende fugle på flugt

20. MAR 2023 • 22:24INDLAND/KRIMINAL

To robotter i Randers skal skræmme og stresse rågerne, inden de yngler.

Beskydning, stenkast, natugler og udklædning som jæger.

Mange ting er prøvet i forsøget på at skræmme den ret larmende fugl rågen væk - og Randers Kommune tager nu robotter i brug.

Det skriver TV2 Østjylland.

- Når rågerne har samlet sig, giver robotterne lyde fra sig, der minder om fugle, der flygter. Det betyder, at rågerne bliver forskrækket, og så flyver de op, siger Lars Maagaard, som er naturvejleder og vildtbiolog i Randers Kommune, til mediet.

Kommunen har sat to robotter op på Skovbakken og i Gethers Anlægget.

Formålet er at skræmme og stresse rågerne, inden de yngler. For i yngleperioden støjer fuglene endnu mere.

Rågerne er fredet i Danmark. Det er tilladt at regulere unger i perioden fra den 1. maj til den 15. juni. Det kræver dog en tilladelse.

Det kræver det også at regulere de voksne fugle. Reguleringen er tilladt fra midten af januar og to måneder frem, skriver TV2 Østjylland.

I Norddjurs Kommune har man grebet kampen mod den sorte og støjende plage anderledes an. Her har kommunen ifølge TV2 Østjylland indsat egern.

Egern napper nemlig rågernes æg og unger. Det holder bestanden nede. Derfor forsøger Norddjurs Kommune at skabe gunstige forhold for gnaveren.

Det har kommunen gjort ved at sætte egernkasser og foderbrætter op.

Tidligere har man også forsøgt sig med egern i Silkeborg Kommune.

Rågen, som er en mellemstor kragefugl, har været fredet i Danmark siden 1979.

Ifølge Naturstyrelsen var rågen først mest almindelig i det østlige Danmark. De seneste 20 år er den rykket længere mod vest og nord.

Der reguleres årligt 90.000-110.000 råger i Danmark. Den største andel af dem er unger. Der skal søges om dispensation senest en måned før, at reguleringsperioden starter.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU