Psykiatrien kendte mistænkt: Forløb op til skyderi i Field's granskes

4. AUG 2022 • 17:12INDLAND/KRIMINAL

En gerningsmand slog tre mennesker ihjel og sårede flere, da han i starten af juli skød omkring sig i Field's.

Region Hovedstaden skal på baggrund af skudepisoden i storcentret Field's i begyndelsen af juli undersøge, om man kunne have gjort noget anderledes i psykiatrien for at forhindre det.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse torsdag.

Men undersøgelsen bliver ikke startet, fordi man i undersøgelserne af skyderiet har erkendt, at arbejdet i psykiatrien ikke har været godt nok. Det fortæller regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

- Sådan vil jeg ikke helt udlægge det. Man skal huske på, at det er en meget tragisk og voldsom hændelse det her.

- Og alene det gør, at jeg synes, at vi som Region Hovedstaden har en forpligtigelse til at få det hele frem i lyset og se på, hvordan forløbet har været, siger han.

Er der sket fejl, eller er der ting, som kan gøres bedre, er regionen forpligtet til at lære af det, så der i fremtiden er en mindre risiko for, at lignende episoder kan finde sted, fortæller han.

Derfor er der blevet nedsat et taskforce. Det skal undersøge det behandlingsforløb, den formodede gerningsmand har haft i regionen.

Tre personer døde og flere blev alvorligt såret, efter at en gerningsmand skød omkring sig i Field's for en måned siden. Efterfølgende har psykiatriens arbejde været i fokus.

Den formodede 22-årige gerningsmand blev dagen efter varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling sigtet for drabene og drabsforsøg.

Det viste sig, at han i forvejen var kendt i psykiatrien i hovedstaden, og at han havde haft kontakt hertil før skyderiet.

Hvis han har haft et patientforløb hos andre myndigheder, vil undersøgelsen også inddrage dette.

Ifølge DR forsøgte den 22-årige mand aftenen inden skyderiet at ringe til Psykiatrifondens kriselinje. Men det var forgæves, fordi åbningstiderne var ændret på grund af sommerferie, lød det da.

Det fik Merete Nordentoft, der er forperson for landets psykiatere i Dansk Psykiatrisk Selskab, til at kritisere, at der ikke er en landsdækkende psykiatrisk akuttelefon. Det sagde hun til Politiken.

- Måske kunne han have fået hjælp, hvis der fandtes et nummer som 112, som alle kendte og vidste var beregnet til psykiatriske krisesituationer, sagde hun.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj kan godt forstå, at der har været stor interesse for formodede gerningsmands behandlingsforløb. Han mener dog, at det nu handler om at få klarlagt forløbet "sort på hvidt".

- Der er mange formodninger lige nu, men det, det handler om for mig, er, at få undersøgt tingene grundig og få det fremlagt, så alle ved, hvordan forløbet har været, siger han.

Regionen forventer at have resultaterne af undersøgelsen klar i september i år. I rapporten vil der være fokus på generelle arbejdsgange i Region Hovedstadens Psykiatri.

Det er den lægefaglige direktør i Region Nordjylland, Tina Gram Hansen, der skal stå i spidsen for arbejdet. En række andre fagpersoner inddrages ligeledes.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU