Psykiatri i Randers skal have ny ledelse efter whistleblowersag

16. SEP 2024 • 17:26INDLAND/KRIMINAL

En psykiater blev hjemsendt efter anonym henvendelse om alvorlige behandlingsfejl. En undersøgelse er i gang.

Regionspsykiatrien Randers skal have ny afdelingsledelse i kølvandet på en whistleblowerhenvendelse om en psykiater.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Sagen handler om anklager om alvorlige behandlingsfejl begået af en psykiater på et sengeafsnit i Randers.

- Efter gensidig aftale får Regionspsykiatrien Randers nu også ny afdelingsledelse. Den nuværende har haft sidste arbejdsdag, skriver regionen uden at gå nærmere i detaljer.

Efter henvendelsen via regionens whistleblowerordning i januar blev den pågældende psykiater, som sagen handler om, hjemsendt i februar.

Den anonyme whistleblower var bekymret for kvaliteten af psykiaterens arbejde. Henvendelsen indeholdt ifølge regionen 13 specifikke patientforløb.

Ifølge mediet Frihedsbrevet, som har dækket sagen, er et selvmord og to drabsforsøg blandt sagerne. Det samme er en række voldelige overfald, skriver mediet.

Frihedsbrevet beskriver en mail sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvori regionen lister 21 kritikpunkter op af psykiateren.

Et kritikpunkt lyder ifølge Frihedsbrevet, at patienternes farlighed ikke er blevet vurderet. Desuden er psykiaterens vurdering af patienters risiko for selvmord "kortfattet".

Efter psykiaterens hjemsendelse fik de ansatte i maj besked om, at han var blevet opsagt.

Ifølge Frihedsbrevet har ledelsen i Regionspsykiatrien Randers dog været bekendt med kritikken længe før henvendelsen.

I 2019 slog en ansat på afdelingen alarm. Vedkommende advarede i en mail til Styrelsen for Patientsikkerhed om psykiaterens tilgang til at behandle psykiatriske patienter.

Frihedsbrevet har siden januar 2023 haft kendskab til fem tilfælde, hvor den øverste ledelse i psykiatrien i Randers er blevet advaret.

Regionen skriver mandag, at flere undersøgelser er i gang.

Man er ved at identificere patienter fra afdelingen, hvor psykiateren har arbejdet, og hvor det skal vurderes, om der er behov for en gennemgang af deres behandling.

1500 patienter, der har været indlagt på afdelingen, og som har været udredt eller behandlet af psykiateren, er blevet identificeret.

Berørte patienter vil blive kontaktet af regionen.

Den pågældende psykiater har tidligere i en mail til Frihedsbrevet afvist, at der er mangler i de journaler, der er tale om. Han påpeger, at han aldrig har fået en klage eller påtale fra sin ledelse.

Han kalder kritikken "chikane og en personhetz, som jeg med stor ærgrelse har stået i i flere år".

Den nu forhenværende ledelse for Regionspsykiatrien Randers har tidligere holdt fast over for Frihedsbrevet i, at de har levet op til deres ansvar som chefer. Det gjorde de i en artikel fra mediet 5. september.

Det lyder mandag, at hospitalsledelsen i Region Midtjylland fik kendskab til sagens omfang og alvor, da de fik henvendelsen gennem whistleblowerordningen i januar.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT