Professor advarer mod overdreven opsætning af solcelleparker

26. SEP 2024 • 02:14INDLAND/KRIMINAL

Det giver ikke mening at etablere flere solcelleparker, hvis behovet ikke er der, siger professor.

Det giver ikke mening at opføre flere solcelleparker, hvis der ikke er behov for den øgede mængde grøn strøm, og hvis strømmen ikke kan lagres eller omsættes til eksempelvis brændstoffer.

Det siger Brian Vad Mathiesen, som er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten har lavet en opsummering, som viser, at de danske kommuner har godkendt planer for flere end 50 nye solcelleparker i de kommende år.

De nye plangodkendelser er en del af Danmarks samlede mål om at nå op på en produktion på 20 gigawatt om seks år.

- Vi får med sikkerhed ikke brug for al den solcellestrøm, som der arbejdes på at etablere. I stedet for bare at sætte en masse anlæg op, så skal vi bygge den vedvarende energi, efterhånden som forbruget opstår. Og så skal vi ikke slå hinanden i hovedet over, at vi ikke når en firedobling i 2030, siger Brian Vad Mathiesen.

2024 har ifølge Jyllands-Posten allerede sat rekord for, hvor mange timer produktionen af strøm er større end forbruget.

Der er desuden endnu ikke blevet muligt i bredt omfang at lagre den strøm, som solcelleparkerne producerer, eller at omdanne den til brændstoffer, som senere kan bruges til at producere strøm, når solen ikke skinner.

Peter Møllgard, som er formand for Klimarådet, køber ifølge avisen ikke kritikken og siger, at parkerne skal sættes op for at følge med elektrificeringen af det danske samfund.

Ifølge Møllgard skal man enten starte med elektrificering eller produktion af elektricitet. Det giver bedst mening at starte med produktionen, siger han.

Danske solceller producerer i dag 3,5 gigawatt. Når man op på målet om 20 gigawatt i 2030, vil det være nok til at forsyne 20 millioner husstande, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT