Politi varsler patienter om svindel efter datalæk
Lægekoncernen Alles Lægehus, der har 130.000 patienter, blev ramt af et cyberangreb i december sidste år.
En række følsomme patientoplysninger, der blev stjålet i et cyberangreb hos Alles Lægehus i december, er blev lækket.Derfor opfordrer politiet patienter og tidligere patienter til at være særligt opmærksomme på mulig svindel. Det siger vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi Karsten Hulmose.
- De lækkede oplysninger er som udgangspunkt ikke farlige i sig selv, men de kan potentielt blive brugt som baggrundsinformation i et svindelnummer, lyder det fra ham i en pressemeddelelse.
Flere medier kunne tirsdag berette, at patientdata fra Alles Lægehus var blevet lækket på et hackerforum.
- Efter tre ugers forhandling er lækket her, skrev hackerne på den hjemmeside, hvor de har lagt patientoplysningerne ud, skrev techmediet Version2.
Politiet skriver, at det drejer som om forskellige typer personlige oplysninger. DR skrev tirsdag, at der var tale om oplysninger om sygdomshistorik, henvisninger til sygehuse og patienters medicin.
- Vær derfor opmærksom, hvis nogen uopfordret tager kontakt til dig. Også selv om de kender til nogle personlige oplysninger om dig. Stop kontakten og tag selv kontakt via de officielle kanaler, lyder det videre fra vicepolitiinspektør.
Datalækket er anmeldt til politiet, der efterforsker sagen i samarbejde med Nationalt Cyber Crime Center, NC3, og bistand fra Alles Lægehus.
Alles Lægehus, der har 130.000 patienter landet over, skrev 30. december sidste år i en pressemeddelelse, at koncernen var blevet ramt af et cyberangreb 9. december.
Det er endnu ukendt, hvor mange patienter der er blevet ofre for datalækket.
Version2 har tidligere erfaret, at hackerne har krævet en løsesum for at levere det stjålne data tilbage til lægekoncernen.
Det blev blandt andet kritiseret for at være for langsomt af ingeniørforeningen IDA.
- Det er meget opsigtsvækkende, og man skulle have reageret meget tidligere og meget mere klart, sagde it-sikkerhedsspecialist hos IDA Jørn Guldberg til DR i december.
Hvis hackerne har fået adgang til patienternes sundhedsdata, er der risiko for, at patienterne kan blive udsat for afpresning, vurderede han.
Ifølge Datatilsynet bør de berørte kontaktes "uden nødigt ophold". Det er en forpligtelse i databeskyttelsesforordningen. Men Datatilsynet anerkender også, at det kan tage tid at finde frem til de berørte.
/ritzau/