Partnervold skal opspores tidligt i småbørnsfamilier

29. JAN 2023 • 05:00INDLAND/KRIMINAL

Sundhedsplejersker skal spille en central rolle i opsporingen af partnervold i småbørnfamilier.

Drømmen om dig og mig og os tre ender i nogle familier i ulykkelig partnervold. For tiden omkring graviditeten er en sårbar periode, hvor voksende konflikter kan give massive og varige konsekvenser for barnets trivsel og udvikling.

Derfor lancerer Mary Fonden et nyt pilotprojekt. Sundhedsplejersker skal uddannes til at opspore vold, når de besøger familier i barnets første leveår.

- Partnervold begrænser sig ikke til slag og blå mærker. Det er langtfra altid synligt, når forældre til små børn har så store konflikter, at det påvirker barnets trivsel, siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard.

Projektet bygger på sundhedsplejersker, fordi de som de eneste kommer ud i alle familier efter fødslen.

- De har en unik adgang til alle småbørnsfamilier. Men vi hører også, at de ofte mangler redskaber til, hvordan de skal tale med familien om det, når de ser, at der er tydelige problemer, siger hun.

Projektet bygger på positive erfaringer fra et andet projekt med jordemødre. Det har kørt på blandt andet landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital.

Her betyder erfaringerne, at de hver uge finder 1-3 kvinder, der er udsat for partnervold, som de ikke fandt før.

Det nye projekt er et samarbejde med Mary Fonden, Ole Kirk’s Fond, Dialog mod Vold samt Albertslund, Glostrup, Helsingør, Hvidovre og Høje-Taastrup kommuner.

Marika Jensen er ledende sundhedsplejerske i Glostrup Kommune. Hun ser frem til en konstruktiv måde at håndtere de konflikter, som sundhedsplejerskerne allerede i dag af og til fornemmer.

- Vi taler jo i forvejen i dag med familierne om blandt andet fødselsdepression, sex og alkohol, og hvordan familien kommer godt i vej efter fødslen, siger hun.

Lisbeth Johanning er sundhedsplejerske i Albertslund Kommune. Hun har 22 års erfaring bag sig.

- Jeg er selv gået fra familier, hvor jeg kunne se, at der var nogle, der ikke havde det godt. Enten forældre eller barnet.

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) er begejstret for projektet og den tidlige fokus på vold i familien.

- Den tidligere regering foreslog en handlingsplan målrettet partnervold og -drab, som vi skal forhandle meget snart. Her er tidlig opsporing af vold i forbindelse med graviditet og fødsel en vigtig del, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU