OVERBLIK: Jordskred satte tre millioner kubikmeter jord i bevægelse
Jordskred ved Nordic Waste tog fart i midten af december, men meldes nu stabiliseret. Få et overblik her.
Jordskreddet ved Nordic Waste har på fem dage kun flyttet sig én meter og meldes stabiliseret. Det oplyser Randers Kommune.Her kan du få et overblik over forløbet:
* Den 11. december 2023 skrev Nordic Waste i en pressemeddelelse, at "et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader".
* 19. december overlod Nordic Waste opgaven med at få jordskreddet under kontrol til Randers Kommune.
* 28. december besøgte miljøminister Magnus Heunicke (S) Nordic Waste. Om jordskreddet sagde han, at "det er en af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu".
* 12. januar 2024 oplyste Nordic Waste, at man har brugt et tocifret millionbeløb på at afværge jordskreddet, som betegnes som en "uforudsigelig tragedie".
* 16. januar konkluderede en rapport udarbejdet af Cowi for Randers Kommune, at cirka tre millioner kubikmeter jord kan være i bevægelse hos Nordic Waste. Hvis jord ikke køres væk, kan det udgøre en fare for den nærliggende Alling Å, ligesom landsbyen Ølst risikerer at blive begravet under fem meter jord.
* 19. januar indgav Nordic Waste konkursbegæring. Virksomheden skrev i en pressemeddelelse, at virksomhedens ansvarsforpligtelse stopper som følge af konkursen. Den bliver ikke overtaget af selskabets ejere, skrev virksomheden.
* 21. januar udstedte Miljøstyrelsen to varslede påbud til Nordic Waste, dels om at stille økonomisk sikkerhed for de forventede omkostninger, dels om at lave foranstaltninger til at sikre miljøet.
* 22. januar blev Nordic Waste erklæret konkurs ved skifteretten i Randers.
* 26. januar oplyste miljøminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at regeringen har sat Kammeradvokaten til at undersøge, om ledelsen eller andre bag virksomheden kan drages til ansvar økonomisk eller strafferetligt.
* 30. januar konkluderede en advokatundersøgelse udført for Randers Kommune, at Nordic Waste ikke overholdt miljøgodkendelsen, fordi skråningen på jordvoldene var for stejl. Randers Kommune bebudede på den baggrund, at man ville politianmelde virksomheden.
* 1. februar oplyste Miljøstyrelsen, at ansvaret for at afværge miljøskade i forbindelse med jordskreddet går tilbage til Randers Kommune. Folketinget har afsat 205 millioner kroner til at dække udgifterne.
* 2. februar meddelte teknik- og miljødirektør i Randers Kommune Jens Heslop på ekstraordinært byrådsmøde, at jordkørslen indstilles på forsøgsbasis.
* 9. februar oplyser Randers Kommune er jordskreddet på fem dage har flyttet sig én meter på sydsiden, mens det er gået i stå på nordsiden.
Kilder: Randers Kommune, Nordic Waste, Ekstra Bladet, Ritzau.
/ritzau/