OVERBLIK: Flertal vil ændre over 180 år gammel værnepligt

26. JAN 2023 • 19:34INDLAND/KRIMINAL

I 1849 blev den danske værnepligt stadfæstet i den danske grundlov ifølge Den Store Danske.

Regeringspartierne er torsdag blevet enige om, at værnepligten skal gælde også for kvinder.

Dermed vil mere end 180 års tradition for, at værnepligt kun er for mænd, blive brudt.

Herunder kan du læse om værnepligtens tilblivelse og udvikling i Danmark:

* I perioden fra 1788 til 1848 omfattede værnepligten kun mænd fra bondestanden.

* I 1848 var Danmark i krig med hertugdømmerne Slesvig og Holstein, også kendt som Treårskrigen. Her blev det klart for myndighederne i Danmark, at der var stor mangel på soldater i militæret. Således blev værnepligten en del af Grundloven.

* Den almindelige værnepligt blev første gang anvendt i 1848 og derefter stadfæstet med Værnepligtsloven og i Grundloven året efter.

* Værnepligten gælder alle danske mænd, når de fylder 18 år, og ophører når de fylder 50 år.

* På Forsvarets Dag, som mænd indkaldes til automatisk, bliver det vurderet, hvorvidt man er egnet eller uegnet til Forsvaret. Er man egnet, trækker man et lodnummer.

* Tjenestetiden i værnepligten er fire måneder. Her uddannes de værnepligtige til løsning af opgaver i totalforsvarsregi. Det omfatter blandt andet bevogtning, rednings- og miljøuddannelse samt brandbekæmpelse.

* Fra 1916 har personer kunne vælge at tjene i ikke-militær værnepligt som militærnægter. Fra 1940 kunne der aftjenes i civilforsvaret, som var redningsberedskab. Fra 1970 kunne man aftjene med bistandstjeneste i et u-land.

* I 1978 fik Danmark en lov om ligebehandling i Forsvaret, som betyder, at kvinder frivilligt kan aftjene værnepligt på lige fod med mænd. Men der er ikke værnepligt for kvinder, så de indkaldes ikke automatisk.

* Der har i nyere tid været så mange, som har ønsket at aftjene værnepligt, at der ikke været tvungen værnepligt siden 2012. Der bliver uddannet 4500 værnepligtige årligt. I 2022 var hver fjerde en kvinde.

Kilder: Den Store Danske og Forsvarsministeriet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU