Oprensning af kemikaliedepot kan efter mange års kamp begynde

15. APR 2024 • 15:06INDLAND/KRIMINAL

Region Midtjylland har fået de 378 millioner, de manglede, for at gå i gang med oprensning af Høfde 42.

Oprensningen af kemikaliedepotet Høfde 42 på stranden mellem Thyborøn og Harboøre kan endelig gå i gang efter mange års kamp.

Det siger Bent Graversen (V), der er formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland.

- Vi har fået de 378 millioner kroner, vi manglede, for at kunne indgå kontrakten med Arkil, (der skal stå for oprensningen, red.), siger han.

Pengene er blevet tildelt, i forbindelse med at regeringen mandag har indgået aftale om deludmøntning af Grøn Fond - herunder til generationsforureninger.

- Det her har været en kamp i rigtig mange år for rigtig mange mennesker i mit eget lokalområde, siger Bent Graversen og fortæller, at han er "frygtelig glad" for, at arbejdet kan gå i gang.

Høfde 42 blev forurenet i 1950'erne og 1960'erne, hvor virksomheden Cheminova deponerede kemikalieaffald på stedet med tilladelse fra staten. Imens gjorde staten det samme.

Siden er det vurderet, at kemikaliedepotet indeholder over 100 ton forurenede stoffer, herunder syv ton kviksølv.

Oprensningen blev sendt i udbud i december 2021, men den er blevet udskudt ad flere omgange blandt andet på grund af høj inflation og stigende energipriser.

I december 2020 besluttede et flertal i Folketinget at afsætte 630 millioner kroner over fem år til første fase af oprensninger af generationsforureninger.

Her fik Region Midtjylland tildelt i alt 375 millioner kroner til oprensningen ved Høfde 42.

Men ikke før, at regionen fik tilsagn om yderligere 378 millioner, har den kunnet underskrive kontrakten med entreprenørvirksomheden Arkil A/S, som har vundet udbuddet med oprensningen.

Kontrakten kan nu blive underskrevet, og arbejdet kan gå i gang.

Før det første spadestik tages, skal Arkil skaffe de nødvendige miljøgodkendelser. Bent Graversen estimerer, at det tager mellem et til halvandet år.

Oprensningen vil formentlig være gennemført i 2030.

Udover oprensningen af Høfde 42 er der også nok penge til, at regionen kan sikre Cheminovas gamle fabriksgrund med en jernspuns, hvilket vil koste cirka 100 millioner kroner.

- På den måde kan vi sikre, at forureningen ikke spreder sig, mens vi finder ud af, hvordan forureningen på den gamle fabriksgrund kan renses op, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU