Økonomi presser socialrådgiveres faglige vurderinger i børnesager
Eksperter mener ifølge Jyllands-Posten, at flere kommuners indsats er for dårlig over for børn og unge.
Hver tredje socialrådgiver oplever hele tiden eller ofte, at økonomiske hensyn vejer tungere end socialfaglige vurderinger i børnesager.Det viser en undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening, skriver Jyllands-Posten.
Det er mere end 1000 socialrådgivere, der i undersøgelsen har svaret på spørgsmål om arbejdspres og håndtering af børnesager i kommunerne.
- Presset kommer ofte fra ledelsen og skyldes, at der ikke er ressourcer til at behandle alle sager. Det betyder, at problemer vokser sig større og har store menneskelige og økonomiske konsekvenser, siger Signe Færch, forkvinde for Dansk Socialrådgiverforening, til Jyllands-Posten.
Ifølge Jyllands-Posten svarer "mange" socialrådgivere i undersøgelsen, at de mindst en gang det seneste år har følt sig presset til ikke at lave tilstrækkelige indsatser eller lukke en sag, inden den var tilstrækkeligt oplyst.
I Lyngby-Taarbæk Kommune har en foreløbig undersøgelse vist, at 39 ud af 170 sager om udsatte børn og unge er blevet lukket for tidligt og uden en tilstrækkelig faglig begrundelse.
Flere eksperter, heriblandt Eva Naur, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet, mener ifølge Jyllands-Posten, at kommunernes indsats flere steder i landet er for dårlig over for børn og unge.
I Socialrådgiverforeningens undersøgelse svarer tre ud af fire desuden, at de er enige eller meget enige i, at borgerne venter for længe på hjælp.
Ulrik Wilbek (V), der er formand for socialudvalget i kommunernes forening, KL, skriver til Jyllands-Posten, at kommunerne gør, hvad de kan, og at der er ansat over 1000 ekstra socialrådgivere i de seneste fem år.
- Men undersøgelsen tyder desværre på, at en del af vores børn- og ungerådgivere er så pressede, at de ikke oplever at slå til. Det må vi give opmærksomhed, skriver Ulrik Wilbek.
/ritzau/