Nøgleperson på den danske kunstscene Karsten Ohrt er død

27. SEP 2023 • 08:23INDLAND/KRIMINAL

Tidligere museumsdirektør for Statens Museum for Kunst Karsten Ohrt er død som 70-årig.

Den danske kunsthistoriker Karsten Ohrt, der blandt andet er kendt fra sin tid i toppen af Statens Museum for Kunst og som en nøgleperson i dansk kulturliv, er død efter længere tids sygdom.

Det skriver Jyllands-Posten.

Karsten Ohrt blev 70 år gammel.

Allerede som helt ung blev han optaget af kunstens verden.

I et interview med Kristeligt Dagblad sidste år fortalte han om sit første kunstsamarbejde, da han fik kunstneren Paul Cederdorff til at illustrere sine digte, da han gik på gymnasiet i Holstebro.

Selv om Karsten Ohrt indtil sit 70. år selv skrev sine egne sangtekster og melodier, blev det andres kunst, der drog kunsthistorikeren.

I sin 40 år lange karriere kom han omkring indtil flere bestyrelses- og topposter i kunstverdenen, hvorfor han også er blevet beskrevet som en af de mest indflydelsesrige personer i det danske kulturliv, skriver Jyllands-Posten.

Særligt er Karsten Ohrt kendt fra sin tid som direktør for Statens Museum for Kunst og senere direktionsformand for Ny Carlsbergfondet.

I sine seks år på Statens Museum for Kunst fik han sat skub i det gamle museum, skriver Kristeligt Dagblad. Blandt andet var han med til at ændre navnet til det kortere SMK.

Det lykkedes Karsten Ohrt at skaffe museet 250 millioner kroner til forskellige projekter, som han også blev hædret for i 2012, da SMK modtog Den Danske Museumspris for innovation under hans ledelse.

Derfra rykkede han over på den anden siden af bordet.

I stedet for at søge om penge, delte han dem ud på sin post som formand for Ny Carlsbergfondet, der hvert år deler et trecifret millionbeløb ud til det danske kulturliv.

Karsten Ohrt var også medlem af Det Kongelige Akademi for De Skønne Kunstnere, som i 1998 tildelte ham N.L. Høyen Medaljen, "den højeste udmærkelse, som kan tildeles en kunstnerisk formidler", skriver Politiken i sin nekrolog.

Karsten Ohrt efterlader sig sin hustru Jave Havshøj, en datter og to børnebørn. Hans anden datter gik bort i 2015.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

22. JUL 2024 • 21:24INDLAND/KRIMINAL
Telegram annulleret