Naturbrande har hærget den nordlige halvkugle denne sommer

15. SEP 2023 • 17:10INDLAND/KRIMINAL

Grækenland blev ramt af den største naturbrand nogensinde registreret i EU, oplyser EU's klimatjeneste.

Det er typisk i sommermånederne juli og august, at den nordlige halvkugle er plaget af naturbrande.

Og i år var ingen undtagelse. Der blev nemlig slået flere alvorlige rekorder. Det skriver EU's klimatjeneste, Copernicus, i en ny rapport.

Blandt andet Canada har været hårdt ramt af naturbrande denne sommer, hvor nogle naturbrande i landet har brændt i over fire måneder.

Og nogle steder har de skabt nogle af de højeste udledninger fra naturbrande, der nogensinde er registreret i landet.

På nuværende tidspunkt står Canadas naturbrande for 27 procent af de samlede globale kulstofemissioner fra naturbrande i 2023, fremgår det.

I mellemtiden i Europa ramte den største naturbrand, der nogensinde er registreret i EU, det nordlige Grækenland.

Den nordlige halvkugle oplever typisk naturbrande fra maj til oktober. Det topper i juli og august, som er de varmeste og tørreste måneder på året.

Dette år var derfor typisk med ekstrem naturbrand-aktivitet oplevet på forskellige steder på tværs af den nordlige halvkugle i sommermånederne, fremgår det af rapporten.

Mark Parrington, der er Senior Scientist i Copernicus Atmosphere Monitoring Service, peger på temperaturstigninger og tørke som faktorer, der øger risikoen for naturbrande.

- Efterhånden som temperaturerne bliver ved med at stige, og tørre forhold bliver mere langsigtede, så stiger risikoen for ødelæggende naturbrande som dem i Canada, siger han.

Mark Parrington tilføjer, at overvågningen af naturbrande, og herunder naturbrandemissioner og røgens bevægelse, er afgørende for at forstå omfanget og potentielle påvirkninger på luftkvaliteten, som brande kan have.

Maj og juni måned var rekordtørre herhjemme i Danmark, hvorfor der var stor risiko for naturbrande, oplyser DMI.

De peger dog på, at det er svært at sige, hvorvidt der vil være større risiko for naturbrande i Danmark i fremtiden.

Det kommer an på, hvordan den konkrete sæson udvikler sig.

- Det kan jo sagtens gentage sig, at vi får de her tørre perioder hen over sommeren, hvor man selvfølgelig er opmærksom på, at der kan opstå naturbrande, lyder det.

- Men hvis vi får en våd sommer, som vi oplevede i juli og august, så er det jo slet ikke et emne, oplyser DMI.

Store dele af den nordlige halvkugle har oplevet en ekstremt varm sommer, og flere steder har der været voldsomme skovbrande.

Juli 2023 var, ifølge Copernicus, den varmeste, der er målt siden 1940. Her var gennemsnitstemperaturen på verdensplan 16,95 grader.

Det er 0,33 grader varmere end den tidligere månedlige varmerekord fra juli 2019.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU