Minister vil give velfærdsuddannelser et kvalitetsløft med reform

26. JUL 2024 • 12:40INDLAND/KRIMINAL

Sammenhængen mellem teori og praktik på velfærdsuddannelserne skal sikres i ny reform, lyder det fra minister.

Velfærdsuddannelserne fortjener et kvalitetsløft, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

Derfor er en "ambitiøs og omfattende" reform af de professionsrettede uddannelser - herunder de fire velfærdsuddannelser til pædagog, folkeskolelærer, socialrådgiver og sygeplejerske - undervejs.

I år er optaget for de fire studier samlet set faldet med fire procent sammenlignet med sidste år, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der blev offentliggjort torsdag.

Det skal tages seriøst, mener Christina Egelund.

- Det er desværre en tendens, som har manifesteret sig gennem nogle år, og hvis vi ikke reagerer på det, så ender vi med et udhulet velfærdssamfund, hvor vi har nogle institutioner uden uddannede medarbejdere. Det er et fattigt velfærdssamfund, siger hun.

Særligt er det sammenhængen mellem teori og praktik, der hænger for dårligt sammen på uddannelserne.

Ifølge ministeren skal der sikres en stærk koordinering mellem den teori, de man lærer på uddannelsesinstitutionen, og de opgaver, man møder i praktikken.

- Så man som ung studerende kan se en sammenhæng i den uddannelse, man tager, siger hun.

Hvad det konkret betyder, kan ministeren ikke fortælle endnu.

- Men det betyder i hvert fald, at den sammenhæng mellem teori og praksis skal være meget stærkere, end den er i dag. Jeg tror også, at det kommer til at betyde flere timer, siger hun.

En øget kvalitet på uddannelserne er nøglen til at få flere ansøgere til velfærdsuddannelserne, tror Christina Egelund.

Men der er behov for at skrue på flere forskellige håndtag for at løse rekrutteringsproblemet, påpeger ministeren.

Derfor spiller de politiske beslutninger om et lønløft til udvalgte faggrupper i velfærdssamfundet og sektordimensionering på universiteterne også en rolle.

Sektordimensionering betyder, at der sættes et loft for, hvor mange der kan søge ind på universiteterne de næste år.

- Det er med henblik på at få flere til at søge mod de professionsrettede uddannelser, for at give en bedre balance i hvor mange der uddanner sig inden for hvilke sektorer. Det er vi nødt til, hvis vi skal tage rekrutteringsproblemet til velfærdssamfundet alvorligt, siger ministeren.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT