Mette F. til mindeceremoni: Ritt skabte sig plads i en mandeverden

1. FEB 2023 • 17:50INDLAND/KRIMINAL

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, roser Ritt Bjerregaard for at bane vejen for andre kvinder.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere onsdag holdt tale ved sin partifælle Ritt Bjerregaards begravelse, talte hun mest om det menneske, den tidligere overborgmester og minister var.

Ved talen til eftermiddagens mindeceremoni på Christiansborg talte Mette Frederiksen dog om Ritt Bjerregaard som politiker.

- Ikke alle mennesker har evnerne til at præge deres samtid. Færre kraften dertil. Det havde Ritt lige fra starten, siger Mette Frederiksen i talen.

- Medlem af Folketinget, undervisningsminister, socialminister, gruppeformand, miljøkommissær, fødevareminister, overborgmester i København. Folkevalgt af danskerne igen og igen og igen i mere end 40 år.

Ritt Bjerregaard døde lørdag for halvanden uge siden, hvor hun sov stille ind i sit hjem på Østerbro i København efter at have været syg af kræft i mange år.

Hun er onsdag blevet begravet på Vestre Kirkegård i København.

- I det, der er skrevet i dagene efter Ritts død, har der med rette været meget fokus på ligestilling og feminisme. På hvordan Ritt gik forrest og banede vejen for mange andre, tog kampene for anerkendelse, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- På hvordan hun som kvinde skabte sig plads i en mandeverden.

Det har gjort Ritt Bjerregaard til et forbillede for mange kvinder i samfundsdebatten, pointerer Mette Frederiksen.

Hun mener dog, at der ofte ikke er blevet sat ord på, hvor stor en politisk forskel Ritt Bjerregaard ifølge hende har gjort.

Mette Frederiksen remser herefter en række af Ritt Bjerregaards politiske sejre op. Blandt andet et opgør med den sorte skole, et afgørende vandrammedirektiv og indførslen af smileyordningen.

- Befriende med en politiker, som turde stille sig helt ud på planken og tage tæskene og stadigvæk have modet, siger Mette Frederiksen.

Før statsministeren holdt sin tale, sagde hun i et interview med TV 2, at det var en stor ære at få lov at tale om Ritt.

- Det er en kæmpe ære. Både som statsminister og som Socialdemokratiets formand, lød det fra statsministeren, som også sagde, at Ritt Bjerregaard havde betydet meget for hende personligt.

Ved mindeceremonien på Christiansborg var der desuden taler fra ministerkollega og partifælle Klaus Hjortnæs og professor Birgitte Possing.

Desuden optrådte musikeren Annika Aakjær.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU