Medieforsker kobler øget forbrug af onlinenyheder med Trump
Danske medier har siden årsskiftet registreret en stigning på 11 procent i antallet af daglige sidevisninger.
Danskernes efterspørgsel efter onlinenyheder fra danske medier er siden årsskiftet steget markant.Det viser en analyse fra brancheorganisationen Danske Medier, der repræsenterer 240 private medievirksomheder i Danmark.
Antallet af daglige sidevisninger på landsdækkende nyhedssites er i årets første kvartal steget med 5,2 millioner - svarende til 11 procent - sammenholdt med sidste kvartal af 2024.
Tallene er trukket fra Dansk Online Index, som måler danskernes brug af internettet via computer og mobile platforme.
Studielektor og medieforsker på RUC Mads Kæmsgaard Eberholst mener, at danske medier især kan takke én person for den stigende efterspørgsel efter nyheder: Den amerikanske præsident.
- En af forklaringerne er klart Donald Trump. Ikke mindst alle de afledte effekter, hans politik har på vores liv.
- For eksempel vores pensionsopsparing, realkreditlån og vores helt almindelige husholdningsøkonomi, hvor alt bliver påvirket af hans politik.
Det giver ifølge medieforskeren en stor efterspørgsel efter troværdige nyheder, der beskriver konsekvenserne af de politiske meldinger.
Der er særligt to grupper, som har skruet op for deres forbrug af onlinenyheder hos danske nyhedssites: Kvinder og unge.
Det er målgrupper, der ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst tidligere har fået en stor del af deres nyhedsbehov dækket via sociale medier.
- Men når de møder indhold på sociale medier, de har behov for at få verificeret, så opsøger de i stigende grad de traditionelle medier, siger han.
Kunsten for danske medier bliver ifølge forskeren at holde fast på de nye "kunder i butikken".
- Hvis man forvalter den troværdighed, man nyder i store dele af befolkningen, så er det noget, der kan blive til en gave for danske medier.
Det kan dog ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst også gå den modsatte vej. Den store fokus på Trump og hans politik kan også føre til en følelse af magtesløshed, påpeger han.
- Og så kan det risikere at få folk til at fravælge nyheder, ligesom vi har set, at nogle gør, når det handler om for eksempel krigen i Ukraine og konflikten i Gaza.
Hos Danske Medier kalder administrerende direktør Dicle Duran Nielsen udviklingen i trafiktallene for positiv set med danske mediebriller.
- Det er opmuntrende, også selv om tiden er vanskelig på flere fronter, og vi alle forsøger at navigere i et mediebillede forurenet af fake news og misinformation, siger hun i en pressemeddelelse.
/ritzau/