Markant flere børn og unge har fået delt intime billeder uden samtykke

10. SEP 2024 • 09:02INDLAND/KRIMINAL

Ny rapport viser, at to ud af tre mellem 9 og 17 år har oplevet en digital krænkelse inden for det seneste år.

På få år er antallet af børn og unge, der har fået delt private eller intime billeder eller videoer af sig selv uden at have givet lov, steget markant.

I en undersøgelse som Epinion har lavet for Red Barnet og TrygFonden, svarer ni procent af de 9- til 17-årige, at andre har delt private eller intime billeder af dem uden samtykke i løbet af det seneste år.

I en tilsvarende undersøgelse fra 2021 lød andelen på tre procent.

Rapporten viser samtidig, at 69 procent har oplevet mindst én digital krænkelse eller noget andet ubehageligt online inden for det seneste år.

I 2021 gjaldt det 42 procent.

Der er dog tilføjet en række kategorier til svarmulighederne i rapporten fra 2024, og det er derfor ikke muligt at sammenligne de to tal direkte.

Der er dog tale om en stigning i samtlige af de kategorier, der indgår i begge undersøgelser.

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder det rystende, at et stort flertal af børn og unge nu udsættes for krænkelser og ubehagelige oplevelser online.

- Fra vores SletDet Rådgivning har vi længe vidst, at digitale medier, som de ser ud i dag, hverken er sikre eller trygge for børn. Med denne undersøgelse bør det være åbenlyst for alle, hvor alvorlig situationen er, siger hun i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen fra 2024 er det desuden blevet undersøgt, hvordan forskellige oplevelser påvirker de børn og unge, som bliver udsat for det.

63 procent af de børn og unge, som har oplevet at få delt private eller intime billeder eller videoer af sig selv, er blevet negativt påvirket af det.

Det er blandt de oplevelser, der oftest påvirker ofrene negativt.

Det er oftest på det sociale medie Snapchat, at de 9- til 17-årige har fået delt billeder eller video uden samtykke. Her har 61 procent oplevet krænkelsen.

I over halvdelen af alle tilfælde er det børn eller unge, som vedkommende kender, der har stået bag delingen.

Undersøgelsen bygger på besvarelser fra 4.171 børn og unge mellem 9 og 17 år og på 14 interviews.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT