Mange forsøger at kopiere Spaniens succesopskrift på organdonation

11. FEB 2024 • 13:31INDLAND/KRIMINAL

Mens debatten om organdonation kører i Danmark, har spanierne i mange år været et stort forbillede på området.

Spanien har i årevis været et af verdens absolut førende lande, når det kommer til antallet af borgere, der donerer organer.

Sidste år gennemførte det sydeuropæiske land flere organtransplantationer end nogensinde før. Sammenlagt stod Spanien i 2023 for hver fjerde donor i hele EU og for fem procent af alle donorer på verdensplan.

Og overordnet set har spanierne været globale forløbere inden for organtransplantationer i over tre årtier.

Derfor har stort set alle europæiske lande forsøgt at kopiere den spanske model, forklarer Helle Haubro Andersen, der er centerleder ved Dansk Center for Organdonation.

- De har rigtig meget fokus på organisation inde på hospitalerne. Personalet er særligt uddannet til at identificere, at den person, der skal dø, også kan donere organer, siger hun.

Og så har de noget meget vigtigt, der er afgørende for den spanske succes, fortæller Helle Haubro Andersen.

For mange år siden indførte Spanien det, der hedder donation efter cirkulatorisk død.

Det betyder, at afdøde kan donere organer, efter at døden er konstateret ved uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed.

I Danmark er det en ganske ny praksis i forbindelse med organdonation, forklarer centerlederen.

- Spanien har et stort antal af den slags donorer, som vi slet ikke har i Danmark. Det, vil jeg nok sige, er en væsentlig årsag til deres nuværende succes, siger hun.

Helle Haubro Andersen forklarer, at samtykke omkring organdonation, som i øjeblikket fylder meget i Danmark, efter at regeringen har forslået automatisk registrering af organdonorer, ikke fylder på samme måde i Spanien.

- Tidligere har det faktisk været sådan, at der var nogle provinser, hvor man slet ikke kunne tilkendegive, at man gerne vil være donor, siger hun.

I Spanien har det i langt højere grad derfor været op til de pårørende at tage stilling til donationen.

Trods det har Spanien den højeste donationsaktivitet på verdensplan med en rate på 48,9 donorer per million mennesker i 2023 ifølge tal fra det spanske sundhedsministerium.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU