Mange fireårige børn bruger skærm mere end anbefalet

12. JUN 2024 • 05:00INDLAND/KRIMINAL

I hverdagen bruger fireårige børn i snit skærm i 1 time og 10 minutter, viser tal. Det er mere end anbefaling.

En tegnefilm på Ramasjang efter en lang dag i børnehaven eller en video på YouTube under madlavning er en del af hverdagen for mange børn.

Ifølge en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet har de fireårige børn, der bruger en skærm, i snit 1 time og 10 minutters skærmtid i hverdagen.

Og det er for meget, hvis man skal lytte til anbefalingerne.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler maks en times stillesiddende skærmtid dagligt, mens Børns Vilkårs anbefaling er højst 45 minutter.

De to anbefalinger overskrides af henholdsvis 46 procent og 61 procent af de fireårige i hverdagen, viser undersøgelsen.

Ifølge Trine Flensborg-Madsen, professor i børn og unges sundhed ved Syddansk Universitet, mangler der flere studier af konsekvenserne.

Men de, der er, peger på, at et højt skærmbrug kan påvirke børnene negativt - kognitivt, socialt og emotionelt.

- En del af det kommer af, at det er tid, man skulle have brugt til noget andet, forklarer hun.

Det kan for eksempel være at indgå i interaktioner med andre mennesker.

Men noget af det kan også skyldes det indhold, som børnene ser.

- Meget af det er designet til at fastholde børnene.

- Vi kender det fra os selv: Vi kan ikke komme væk fra skærmen, og det er endnu sværere for børnene, siger Trine Flensborg-Madsen.

Hun påpeger, at skærmtiden kan være endnu højere, da det bygger på forældrenes svar og ikke en registrering af tiden.

Børns Vilkår anbefaler, at børn på 3 til 6 år maksimalt har en skærmtid på 45 minutter om dagen og maksimalt fem timer om ugen.

At anbefalingen overskrides af 61 procent af de fireårige i hverdagen og 84 procent i weekenden, overrasker Kathrine Elmose Jørgensen.

Hun er digital medie-ekspert hos organisationen.

- Det er stadigvæk nogle ret små børn, som også har brug for rigtig meget fysisk bevægelse og kontakt, søvn og i øvrigt mange andre ting i deres liv, som skærmen ikke kan give dem.

Skærm er dog ikke bare skærm. Børns Vilkår anbefaler, at der prioriteres skærmbrug, hvor barnet skal være aktiv eller kreativ.

- Det er vigtigt for os at sige, at det ikke bare handler om skærmtid, men også om indholdet. Men vi kan ikke gå helt væk fra at tale om tiden.

- Det er tid, der bliver brugt, og som jo så ikke bliver brugt på noget andet, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU