Luftforurening og trafikstøj kan øge risiko for infertilitet

5. SEP 2024 • 05:00INDLAND/KRIMINAL

Teorien er, at luftforurening har en skadelig virkning på sædceller, der forringer mænds evne til at få børn.

En støjende vej ved din bolig eller en høj luftforurening, når du tager en dyb indånding, kan tilsyneladende gøre det sværere at få børn.

Et nyt studie fra Roskilde Universitet viser først og fremmest, at koncentrationen af partikler i luften har en direkte sammenhæng med mandlig infertilitet. Ufrivillig barnløshed.

Hver gang luftforureningen stiger med fem mikrogram partikler per kubikmeter, øges risikoen for mandlig infertilitet med 44 procent.

Fem mikrogram partikler per kubikmeter svarer cirka til forskellen mellem det laveste niveau af luftforurening i Danmark og det højeste.

Groft sagt kan man sige, at det er forskellen fra det nordlige Jylland til mængden af partikler i luften i hovedstadsområdet.

- Vi kan vise, at sammenhængen er lineær, så selv ved en lille stigning i luftforureningen har man øget risiko for infertilitet, professor og miljøforsker Mette Sørensen, der står bag forskningen.

- Det ser altså ud som om, at der ikke er nogen nedre sikker grænse for, hvornår luftforureningen ikke er skadelig, siger hun.

Forskernes teori er, at luftforureningen har en skadelig virkning på sædceller og dermed forringer mænds evne til at få børn.

Studiet fra Roskilde Universitet viser desuden, at trafikstøj kan have en negativ effekt på fertiliteten hos kvinder over 35 år.

Risikoen for ikke at kunne få børn øges for kvinder over 35 år med 13 procent for hver stigning af støjen på ti decibel. Også her er sammenhængen lineær.

Ti decibel svarer typisk til lydniveauet af blade, der rasler i vinden, 30 decibel svarer til en person, der hvisker, mens en almindelig samtale ligger på omkring 60 decibel.

Forskerne antager, at trafikstøj kobles til infertilitet, fordi støjen kan føre til øget stress og forringet søvn. Alt det påvirker i sidste ende kvinders evne til at blive gravide.

Undersøgelsen beskrives af Roskilde Universitet som en milepæl inden for forskning i miljøfaktorer og reproduktiv sundhed.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT