Læger og DR-journalister hædres med pris for kræftafsløringer

26. SEP 2023 • 17:00INDLAND/KRIMINAL

Åbenhedsprisen går til læger og DR-journalister, der har råbt op og sat fokus på problemer i sundhedsvæsnet.

Danmarks Åbenhedspris tildeles i 2023 journalister på DR's undersøgende redaktion og lægerne fra Aarhus Universitetshospital (AUH), der stod frem og fortalte om problemerne, de oplevede i det danske sundhedsvæsen.

Det er Transparency International Danmark, der uddeler prisen, som blev stiftet i 2021.

DR har blandt andet gennem læger, der stod frem, afdækket, hvordan flere end 300 kræftpatienter ventede for lang tid på kræftbehandling i perioden fra januar 2022 til og med marts 2023 på AUH.

Prismodtagerne er DR-Journalistene Jonas Deiborg, Laura Marie Sørensen og Astrid Fischer og lægerne på mave- og tarmkirurgisk afdeling på AUH Peter Nerstrøm, Jonas Funder og Mette Møller Sørensen.

- Modtagerne får prisen, fordi det lykkedes at skære igennem det væv af manglende gennemsigtighed og komplicerede ansvarsstrukturer, som vores sundhedsvæsen styres efter.

- Hvor patienter tror, de har en rettighed og en garanti, som de så i dette tilfælde ikke havde alligevel, siger Lisbeth Knudsen, der er formand for priskomitéen, i en pressemeddelelse.

Sagen har betydet, at to direktører på hospitalet er blevet fyret, en regionsdirektør og en koncerndirektør har sagt op, ligesom to afdelingschefer på mave- og tarmkirurgisk afdeling på AUH er blevet fritaget for tjeneste.

- Sagen fra mave- og tarmkirurgisk afdeling i Aarhus kunne være undgået, hvis man havde lyttet til de ansatte, der søgte at råbe en ledelse op.

- Hvis man fra Regionsledelsen havde reageret på henvendelsen i whistleblowerordningen. Hvis ansvaret ikke var søgt placeret nedad i systemet, siger Lisbeth Knudsen.

Ud over Danmarks Åbenhedspris er Ungdommens Åbenhedspris også blevet uddelt.

Den går i år til en gruppe højskoleelever fra Krogerup Højskole, der med en kampagne har sat fokus på svingdørsansættelser, hvor en højtstående politiker eller minister skifter til det private erhvervsliv.

- Kampagnen 'Lås den gyldne svingdør' formåede at skabe debat, uden at det blev personfikseret, og det lykkedes holdet fra Krogerup Højskole at få en debat i gang blandt unge, siger Lisbeth Knudsen.

Med Åbenhedsprisen følger der 70.000 kroner, som deles mellem prismodtagerne.

Modtageren af Ungdommens Åbenhedspris modtager 5.000 kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU