Kongeparret rejser til Sverige på statsbesøg i maj

9. FEB 2024 • 14:46INDLAND/KRIMINAL

Kongeparret besøger Sverige i begyndelsen af maj. Senere følger besøg til Norge, Færøerne og Grønland

Kong Frederik og dronning Mary rejser på deres første officielle statsbesøg som kongepar til Sverige i begyndelsen af maj.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Herefter vil kongeparret tage på statsbesøg i Norge, lyder det.

- De første statsbesøg giver anledning til, at det nye kongepar møder regenterne i Sverige og Norge, og det markerer således de tætte relationer mellem de nordiske monarkier, skriver kongehuset.

Også til regentparrenes børn - kronprinsesse Victoria af Sverige og kronprins Haakon af Norge er der tætte relationer. Kong Frederik har kendt de to gennem hele livet, og ifølge Billed-Bladet har de beskrevet deres forhold til hinanden som søskendelignende.

I juni og juli besøger kongeparret Færøerne og Grønland. Det bliver om bord på kongeskibet "Dannebrog".

Statsbesøget til Sverige vil ske 6. og 7. maj, mens statsbesøget til Norge er 14. og 15. maj.

Besøgene på Færøerne og Grønland er planlagt til at finde sted i juni og juli.

Kong Frederiks første udlandstur efter tronskiftet gik til Polen. Her var han i forbindelse med et erhvervsfremstød fra 31. januar til 2. februar.

Rejsen til Polen var planlagt, inden det blev meldt ud, at han skulle overtage tronen efter sin mor, dronning Margrethe.

Under turen til Polen satte kong Frederik for første gang ord på sin oplevelse, da han som ny konge trådte ud på balkonen på Christiansborg Slotsplads søndag den 14. januar til lyden af hujen og klapsalver i tusindtal.

Oplevelsen sad stadig dybt i ham, fortalte han til Ritzau.

- At blive modtaget så smukt, så glædeligt og så hjerteligt på Christiansborg Slotsplads var en meget rørende oplevelse, som ramte mig dybest i hjertekulen, siger han.

Kongehuset har tidligere meddelt, at kongeparrets første udlandstur sammen ville gå til Sverige og Norge.

- I Danmark er der tradition for, at en ny regent sammen med sin ægtefælle som det første indleder rejseaktivitet med besøg i nabolandene, skrev kongehuset på Instagram i januar.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU