Kommuner stopper brug af psykologisk test af grønlandske forældre

8. JUL 2024 • 14:25INDLAND/KRIMINAL

Psykologiske test i anbringelsessager har fået kritik for ikke at være tilpasset grønlandsk sprog og kultur

I Esbjerg Kommune har man valgt at droppe psykologiske test i sager om tvangsfjernelse af børn, hvor forældrene er grønlandske.

Det skriver DR. Det samme gør de grønlandske medier KNR og Sermitsiaq.AG.

Københavns Kommune har gjort samme tiltag, oplyser Socialforvaltningen i en mail.

Til KNR har direktør for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune Lise Willer sagt, at man har fulgt debatten i medierne.

- På et tidspunkt samlede vi de her henvendelser og den viden sammen, og så blev vi enige om, at på familieområdet vil vi sætte anvendelsen af de her test på pause.

Beslutningen er truffet endeligt, efter at Institut for Menneskerettigheder har sendt et brev til de fem kommuner København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Organisationen mener, at undersøgelserne er diskriminerende.

Til DR siger Lise Willer mandag, at testene ikke afspejler grønlænderes måde at kommunikere på. Det kan være i forhold til mimik og ansigtsudtryk.

Den tvivl vil Esbjerg Kommune nu lade borgeren komme til gode i de konkrete situationer, siger hun til DR.

I Københavns Kommune bekræfter Socialforvaltningen, at den har modtaget et brev fra Institut for Menneskerettigheder, og at forvaltningen vil følge instituttets anbefalinger.

- Der afventes i øvrigt nyt materiale fra Social- og Boligstyrelsen angående tilpasning af psykologiske tests til grønlandsk sprog og kultur.

- Indtil det er realiseret, vil forvaltningen som udgangspunkt afholde sig fra at benytte ikkekulturtilpassede psykologiske tests i forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser med grønlandske forældre i anbringelsessager, lyder det i mailen.

Institut for Menneskerettigheder opfordrer til både at skrotte testene, men også at sikre sig, at der altid er en tolk med til den slags sager samt psykologer og socialrådgivere med viden om kulturelle forskelle.

Det kommer Esbjerg Kommune dog ikke til at gøre, siger Lise Willer til DR. De kommer heller ikke at genåbne tidligere sager, hvor testene er brugt, medmindre der kommer klager eller andre henvendelser.

I foråret 2023 afsatte regeringen 7,8 millioner kroner i SSA-reserven til at lave nye forældretest. SSA-reserven var tidligere kendt som satspuljen og dækker over en fordeling af midler til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

Test, som tager hensyn til grønlandsk kultur og sprog, skulle være ny procedure i danske kommuner, lød det.

Men det arbejde blev ifølge KNR i slutningen af 2023 sat i bero, fordi det viste sig mere omfattende end ventet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT