Hver anden mangler klare retningslinjer for AI på arbejdspladsen
Undersøgelse fra Ingeniørforeningen viser, at over hver tredje slet ikke har regler for brug af AI på jobbet.
Mere end hver anden, der har benyttet generative sprogmodeller som for eksempel ChatGPT på sit arbejde, har ikke modtaget klare retningslinjer for brugen af dem.Det fremgår i en ny undersøgelse fra Analyse Danmark foretaget på vegne af Ingeniørforeningen, IDA.
2285 personer har i oktober besvaret undersøgelsen om "befolkningens brug af og holdninger til sprogmodeller".
I undersøgelsen svarer 38,7 procent af de adspurgte, at der slet ikke er nogen retningslinjer om brugen af sprogmodeller på deres arbejde, mens 13,3 procent svarer, at der er retningslinjer, men at de er uklare.
Det til trods for, at Digitaliseringsstyrelsen i januar udsendte en guide til virksomheder om ansvarlig anvendelse af generativ kunstig intelligens. AI.
I guiden anbefalede Digitaliseringsstyrelsen blandt andet, at virksomhederne tager stilling til, hvilke AI-værktøjer virksomheden ønsker at anvende og at opstille klare retningslinjer for at bruge værktøjerne.
Laura Klitgaard, der er formand for IDA, er ærgerlig over, at virksomhederne ikke tager nok ansvar.
- Jeg synes, det er ærgerligt, fordi der har været den her kæmpestore hype omkring alt det, man kan bruge det (AI, red.) til, og alle de døre det skulle åbne.
- Og så viser det sig, at man lader medarbejderne sidde og fedte med det selv i stedet for at tage tyren ved hornene og lave nogle gode retningslinjer, siger Klitgaard.
Hun synes, det er dybt problematisk, at nogen potentielt kan komme til at give et AI-værktøj oplysninger, som det ikke må få.
- Det problematiske er, at man kan komme til at give værktøjet noget viden, som det reelt ikke må have - for eksempel personfølsomme oplysninger eller konkurrencehemmeligheder for virksomheden.
- AI lærer jo af det input, som det får, og så kan det udbrede oplysningerne til andre steder eller hackere, som ikke vil os det godt, siger Klitgaard.
Det kunne for eksempel være, hvis man arbejder med HR eller sundhedsdata, siger hun.
Hun påpeger også, at AI ikke er et værktøj til alting. For hvis man bruger det til "alt mulig sjov", er der et energiforbrug, der "stikker fuldstændig af", siger hun.
I undersøgelsen fremgår det også, at de fleste, der bruger "sprogmodeller" i professionel sammenhæng, bruger det til inspiration eller til at skrive tekstpassager.
Ingeniørforeningen, IDA har mere end 166.000 medlemmer, der er ingeniører, uddannet inden for tekniske eller naturvidenskabelige uddannelser eller studerende fra disse uddannelser.
/ritzau/