Grønland vil genindføre syn af biler efter 23 år uden

9. AUG 2022 • 10:14INDLAND/KRIMINAL

Ingen biler har været til syn i Grønland siden 1999, men det skal ifølge den grønlandske regering ændres.

I Grønland har ingen biler været sendt til serviceeftersyn siden 1999. Men det bliver der formentlig lavet om på nu.

Den grønlandske regering ønsker, at der skal indføres et regelmæssigt syn af biler i landet. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG på baggrund af en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, en uge efter at Danmarks transportminister, Trine Bramsen (S), besøgte Grønland. Under besøget blev emnet drøftet med den grønlandske minister for boliger og infrastruktur, Erik Jensen.

- Sidste gang, der blev synet biler i Grønland, var i 1999. Det har vi drøftet, og jeg er meget tilfreds med, at der nu sker konkrete tiltag inden for nærmeste tid på færdselsområdet, udtaler Erik Jensen i meddelelsen.

Dengang rejste fire medarbejdere fra det daværende Statens Bilinspektion rundt i Grønland for at tilse biler.

Siden har det flere gange været et udtalt ønske fra myndighederne at få indført et regelmæssigt bilsyn.

Blandt andet forsøgte Grønland i 2012 at få indført et syn på linje med det, der er i Danmark, gennem autoriserede værksteder. Men det slog dengang fejl.

Ifølge daværende transportminister Hans Christian Schmidt (V) var det, fordi den daværende grønlandske minister på området ikke ønskede at fremme forslaget til behandling i det grønlandske parlament. Det skrev DR i 2016.

Lovgivningen på området for bilsyn er ikke hjemtaget af Grønland. Hvis Grønland vil implementere lovgivningen fra Danmark, skal landet anmode om det hos den danske regering. Det skriver Sermitsiaq.AG.

I Danmark skal en personbil til periodisk syn fire år efter indregistrering. Derefter skal bilen efterses hvert andet år.

Ønsket om også at få indført et regelmæssigt bilsyn i Grønland kommer, efter at flere aktører i Grønland har kritiseret landets færdselslov.

I juni var blandt andre politimester Bjørn Tegner Bay fra Grønland ude med en hård kritik af færdselsloven, som han kaldte forældet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU