Gigtforeningen modtager stor arv til forskning i sjælden sygdom

13. SEP 2024 • 07:08INDLAND/KRIMINAL

En stor arv på 20 millioner til Gigtforeningen skal gå til forskning i bindevævssygdommen MCTD.

Gigtforeningen har modtaget en historisk arv på 20 millioner kroner.

Pengene er øremærket til at forske i bindevævssygdommen MCTD - Mixed Connective Tissue Disease.

Det skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse.

MCTD er en sjælden autoimmun bindevævssygdom. Den viser sig blandt andet ved led- og fingerhævelser. Det vides endnu ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler MCTD.

MCTD er trods sin betydelige indvirkning på patienters helbred og livskvalitet en af de mest ubeskrevne sygdomme i reumatologien.

Det kan dog ændre sig nu, hvor de 20 millioner kroner kan finansiere et hold af danske og internationale forskere, som kan undersøge den komplekse lidelse.

- Vi er naturligvis meget, meget stolte over, at giveren har valgt at lade netop Gigtforeningen stå for at forvalte det store beløb, som kommer en meget overset patientgruppe til gode. Det gør mig virkelig utrolig glad, siger direktør Mette Bryde Lind.

Ifølge Gigtforeningen er der usikkerhed om forekomsten af MCTD. En norsk undersøgelse har fundet en forekomst på 3,8 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Arven er den største donation, Gigtforeningen nogensinde har fået til forskning.

Normalt bliver så store donationer fordelt på mange mindre projekter. Men i dette tilfælde går alle de 20 millioner til Dansk Gigthospitals Forskningsenhed.

Den skal under ledelse af ph.d. Karen Schreiber samle dansk og udenlandsk ekspertise i en fælles front med det formål at belyse sygdommen og forbedre behandlingsmulighederne for patienterne.

Karen Schreiber kalder det ”dybt meningsfuldt” at kunne bidrage til at forbedre livskvaliteten for de mennesker, der er ramt af MCTD.

En mulighed, hun aldrig havde fået, hvis hun skulle have søgt ordinære fondsmidler, pointerer hun.

- Når det gælder sjældne sygdomme med en forholdsvis lille patientgruppe, er det stort set umuligt at få midler i den størrelsesorden til at lave forskning. Derfor er den her situation en helt unik mulighed, siger Karen Schreiber.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT