Gasudslip i Østersøen er på vej mod rekord

28. SEP 2022 • 21:07INDLAND/KRIMINAL

Den mængde metan, der strømmer op i atmosfæren fra Nord Stream-ledningerne, er historisk stort.

Mængden af metan, der siver ud af de ødelagte Nord Stream-ledninger i Østersøen, kan gøre det til det største udslip fra en naturgasinstallation nogensinde.

Det skriver Information.

Avisen har sammenlignet flere eksperters skøn over, hvor meget af den klimafjendtlige drivhusgas, der vil blive ledt ud, hvis rørene tømmes fuldstændigt.

Både den tyske miljøorganisation Deutsche Umwelthilfe, amerikanske Environmental Defense Fund og Greenpeace Danmark anslår, at det sammenlagt kan dreje sig om mere end 350.000 ton metan.

Det er mere end tre gange så meget, som der slap ud, da et rør gik i stykker i et naturgaslager i Aliso Canyon i Californien, hvorved cirka 100.000 ton metan steg op i atmosfæren.

Nøjagtigt som det er tilfældet med CO2, belaster det klimaet, når man udleder metan.

Danmarks samlede CO2-udledning udgjorde hele sidste år cirka 45 millioner ton.

Og mens Energistyrelsen mener, at udslippet i Østersøen svarer til 14,6 millioner ton CO2, mener Greenpeace, at det nærmere er 29 millioner ton.

Uanset hvem der måtte have ret, understreger det ifølge Greenpeace Danmarks generalsekretær Mads Flarup Christensen, at der er en indbygget klimarisiko ved brugen af naturgas.

- Det er problematisk, fordi der også siver metan og sker udslip ved produktion, forbrug og transport af gassen.

- Det, der er sket i Østersøen, må gøre det klart for enhver, at man ikke skal satse på fossilgas mere, siger han til Information.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU