Forskere vil revolutionere behandling af slidgigt med laserteknologi
Laserteknologi kan gøre det billigere at fremdyrke brusk i laboratorie til brug hos slidgigtramte danskere.
400.000 danskere døjer med slidgigt, der især rammer personer over 50 år.Den primære årsag til sygdommen er skader på bruskvævet, som ikke kan gendanne sig selv.
Det er muligt at fremdyrke nyt brusk i et laboratorie og transplantere det ind i det gigtramte led.
Men behandlingen har hidtil været meget omkostningsfuld og forbeholdt få.
Nu har forskere fra blandt andet Syddansk Universitet fundet en metode, der kan halvere omkostningerne til at fremdyrke brusk.
Det sker ved hjælp af såkaldt raman-spektroskopi, der bruger laserlys til at se gennem væv.
- Hvert molekyle har en vibration, som er unik, og det gør, at vi kan se forskel på ting, der ser ens ud for os mennesker ved hjælp af den her teknologi.
- Det gør, at vi har mulighed for at se distribution af forskellige typer af molekyler, der er vigtige for at lave kunstige implantater som eksempelvis bruskvæv, siger lektor i biospektroskopi Martin Hedegaard, Syddansk Universitet.
Hidtil har det været nødvendigt at fremstille to sæt brusk - ét til tjek af, om brusken er rigtigt lavet til brug for transplantation. Og ét til brug ved den faktiske transplantation.
Med den nye metode kan man nøjes med at fremstille ét sæt brusk, fordi man med laserteknologien kan kontrollere brusken uden at beskadige det.
Der er ifølge forskerne endnu et stykke vej, før den nye metode kan blive omsat til praksis.
- Vi arbejder på at udbrede de her resultater for forskere og klinikere, der er interesseret i at udvikle implantater, så de kan blive en del af det store netværk, der er at få det til at virke i praksis, siger Martin Hedegaard.
Direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind ser et stort behov for nye metoder, der kan hjælpe personer med slidgigt.
- Der er desværre meget få effektive medicinske behandlinger for slidgigt i dag. Det er primært træning, patientuddannelse eller operation. Derfor er det afgørende at få flere behandlingsmuligheder på bordet.
- Så det er bestemt meget positivt, at der forskes i nye metoder og teknologier, der kan bruges tidligt i behandlingen af slidgigt, så vi kan forebygge, at patienterne når til et punkt, hvor det er nødvendigt at få skiftet et led, siger hun i en kommentar.
Ud over Syddansk Universitet har forskere fra King's College London og Boston University deltaget i studiet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
/ritzau/