Forbudt sprøjtemiddel godkendt år efter år til kartoffelavl

11. DEC 2023 • 07:45INDLAND/KRIMINAL

Miljøminister vil undersøge gentagne dispensationer til forbudt sprøjtemiddel efter kritik fra Naturfredningsforening.

Siden 2019 har danske kartoffel- og frøavlere hver år fået dispensation til at bruge sprøjtemidlet Reglone, der er forbudt i EU.

Senest gav Miljøstyrelsen i midten af november en ny dispensation, der løber frem til marts næste år, skriver Information.

Dermed handler myndigheden formentlig ulovligt. Det vurderer to advokater, som har udarbejdet et juridisk notat om sagen for Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Advokat Nikolaj Nielsen fra Kontra Advokater siger, at systemet går ud på, at man kan dispensere i nødsituationer.

- Grundlæggende er det bemærkelsesværdigt, at man så bare dispenserer år efter år efter år, uden at myndighederne på noget tidspunkt skriver noget om, hvorfor der foreligger en nødsituation, siger han til Information.

Præsident i DN, Maria Reumert Gjerding, understreger overfor Ritzau, at notatet fra advokaterne bekræfter deres holdning, og at brugen af Reglone bør stoppes omgående.

- Grundlæggende handler det om, at miljømyndighederne stiller sig på kartoffelavlerne og landmændenes side i stedet for på befolkningens og befolkningens sundheds side. Det, mener vi, er under al kritik, siger hun.

Over for Information afviser Miljøstyrelsen kritikken fra advokaterne. Styrelsen betoner, at den mængde Reglone, der er givet dispensation til at sprøjte med, vurderes at være sikker for mennesker og miljø.

Det giver Maria Reumert Gjerding ikke meget for. Ifølge hende kan styrelsen ikke vide det med sikkerhed. Derudover påpeger hun, at der er alternativer til Reglone.

- Der findes økologiske kartoffelavlere, utroligt nok, der fint kan finde ud af at producere kartofler uden pesticider og sprøjtemidler. Så alternativerne er derude, siger hun.

Ikke desto mindre vil miljøminister Magnus Heunicke (S) have sagen undersøgt nærmere.

- Jeg har igangsat en grundig juridisk analyse på baggrund af notatet, som vi har modtaget fra DN, skriver han i en kommentar til Information.

Reglone er mærket med advarsler som "Giftig ved indånding", "Mistænkes for at skade det ufødte barn" og "Meget giftig med langvarige virkninger for vandlevende organismer".

EU’s agentur for fødevaresikkerhed (Efsa) har konkluderet, at der er en række "Kritiske bekymringspunkter" forbundet med brugen af midlet.

Myndighedens risikovurdering viste en uacceptabel risiko for både markarbejdere, forbipasserende, beboere og for fugle.

Dispensationen til de danske avlere er givet efter en undtagelsesbestemmelse. Den må kun bruges, når det er "nødvendigt på grund af en fare, som ikke kan bekæmpes på nogen anden rimelig måde", fremgår det ifølge Information af lovteksten.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU