Fagfolk vil nuancere billede af udbredt mistrivsel blandt unge

13. SEP 2024 • 08:30INDLAND/KRIMINAL

Flere fagfolk påpeger behov for at nuancere billede af unges udbredte mistrivsel. Rapport viser en anden side.

Der er behov for at nuancere et billede, der er opstået i samfundet, af en generation af unge, der er i mistrivsel.

Det siger professor og centerleder Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning (CeFu) ved Aalborg Universitet.

- Vi har en debat i øjeblikket, som bliver meget sort/hvid. Fortællingen bliver hurtigt, at enten mistrives alle unge eller det modsatte.

- Vi bliver simpelthen nødt til at kunne rumme nogle flere nuancer, ikke enten eller. Der er stigende mistrivselsproblemer og forandringer i mange unges måder at være i verden på. Men der er samtidig også masser af unge, der har det godt, og det er det, vi har været nysgerrige på, siger hun.

Noemi Katznelson har sammen med fire andre forskere fra CeFU arbejdet sammen med P3 Missionen på Danmarks Radio, som i 2023 satte fokus på unges trivsel og gennemførte en lang række interview med unge.

De tog blandt andet rundt på festivaler, folkemøder, traktortræk og LAN-partys, hvor mange samles for at game.

Forskerne har analyseret 163 af de interview med i alt 337 unge som led i undersøgelsen. Den er ikke repræsentativ for alle unge, men har som formål at afsøge nogle bevægelser i tiden, forklarer professoren.

Der tegner sig et billede af en gruppe unge, som med stor handlekraft forsøger at håndtere forventninger, muligheder, udfordringer og vilkår i deres liv, slår forskerne fast.

- Det, vi får øje på, er, at unge gør alt muligt for at prøve på at få deres liv til at fungere, siger Noemi Katznelson.

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de unge søger fællesskaber og udtrykker stor følsomhed over for hinanden, fortæller hun.

- Et billede, der eksempelvis har prentet sig ind, er to unge mænd i deres sene teenageår, der sidder foran deres telt på en eller anden festival og taler om, hvor vigtigt det er at være der for hinanden og leve sig ind i hinandens følelser.

- Der er et ønske om at give relationer noget dybde og tage noget medansvar for hinanden, siger hun.

Samtidig træder det frem i de unges fortællinger, at de indimellem har brug for at trække sig fra omverdenen for at finde ro.

Forskernes indspark er blot det seneste i en aktuel debat om, hvorvidt synet på den unge generations mistrivsel er for unuanceret.

Senest har Signe Hald Andersen, forskningsprofessor ved Rockwool Fondens Forskningsenhed, præsenteret resultater fra et pilotstudie, hvor 133 unge er fulgt i tre måneder.

Kun omkring syv procent af de adspurgte unge viste konsistente tegn på mistrivsel i hele perioden. Studiet er ikke repræsentativt, men kan give nogle foreløbige indikationer.

I august udkom forskerne Lars Qvortrup og Karen Wistoft med bogen "Trivsel og mistrivsel".

Her argumenterer de for, at langt de fleste unge trives efter almindelige kriterier for, hvad det vil sige at have det godt.

Kun omkring ti procent er i en grad af mistrivsel, der kræver en særlig indsats, har de blandt andet skrevet i en kronik i Politiken.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT