Færre danskere får konstateret kønssygdomme
Der blev i 2024 registreret færre tilfælde af klamydia og gonorré, men organisation peger på stort mørketal.
Antallet af danskere, der bliver smittet med kønssygdommene klamydia og gonorré, er faldende.Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).
SSI registrerede sidste år 5108 gonorrétilfælde, hvilket var et fald på 471 tilfælde i forhold til det foregående år.
29.944 danskere fik sidste år konstateret klamydia mod 37.111 året før.
SSI kan ikke forklare faldet i antallet af registrerede kønssygdomme, men sektionsleder Maria Wessman peger på, at det kan kædes sammen med samtykkeloven, der trådte i kraft den 1. januar 2021.
Samtykkeloven betyder, at begge parter skal sikre sig, at den anden har lyst til sex.
- Det er spekulation, men vi tror, at de unge har mere sikker sex.
- Måske kan det skyldes den nye samtykkelovgivning, som betyder, at det formentlig er blevet mere ok at tale om brug af kondom. Samtidig er det blevet dyrt at gå i byen, og måske er der derfor mindre tilfældig sex uden brug af kondom, siger Maria Wessman til Jyllands-Posten.
Det er ifølge SSI især unge i alderen 15 til 25 år, der har drevet udviklingen.
Selv om smittekurven er faldende, så er antallet af smittede med kønssygdomme fortsat for højt, påpeger SSI.
Tallene er ifølge organisationen Sex & Samfund behæftet med et stort mørketal, da 16 procent af unge mellem 15 og 29 år lader sig teste for klamydia.
Organisationen opfordrer til, at flere lader sig teste, så kønssygdommene opdages tidligt. Hvis klamydia og gonorré ikke bliver behandlet, kan det ramme fertiliteten for både mænd og kvinder.
En tredje kønssygdom syfilis, der næsten var udryddet i 1990'erne, har de senere år været stigende frem til 2022, hvor der var 698 tilfælde. Sidste år blev der registreret 627 tilfælde.
/ritzau/