Erfaren dansk diplomat skal knytte bånd til stormagter i FN
En plads i Sikkerhedsrådet giver stærkere relationer til lande både i og uden for rådet, siger FN-ambassadør.
Med flere store konflikter, hvor verdens stormagter ikke kan enes, er det en svær tid for Sikkerhedsrådet i FN.Der er meget på spil, og derfor har der været grundige forberedelser op til, at Danmark onsdag indtræder FN's mest magtfulde organ, fortæller FN-ambassadør Christina Markus Lassen.
- Jeg synes, at vi er så klar, som vi kan være. Vi har opbygget en masse viden og netværk og har sat os grundigt ind i reglerne, så det ikke bliver for nemt for stormagterne at køre os over, siger Christina Markus Lassen.
Hun har været Danmarks FN-ambassadør siden 2023, hvor en af hendes hovedprioriteter har været at få Danmark valgt til en af de 10 midlertidige pladser i Sikkerhedsrådet.
Det er lykkedes, og diplomaten vil derfor i de kommende to år skulle forhandle om krig og fred med rådets fem faste medlemmer - Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA. Som de eneste har de vetoret.
- Det er ekstremt svært for de permanente medlemmer at blive enige for tiden, især i forhold til Ukraine og Mellemøsten. Så vi kommer ind på et tidspunkt, hvor der er lange møder og få beslutninger.
- Men der er andre konflikter i verden, hvor der er mindre på spil for stormagterne, og hvor vi håber at kunne skubbe på for kompromiser. Det er for eksempel den virkelig brutale konflikt i Sudan, hvor flere millioner er internt fordrevet, siger Christina Markus Lassen.
Hun tilføjer, at medlemskabet også vil føre til stærkere relationer til lande uden for Sikkerhedsrådet. De holder øje med Danmark og de andre medlemmers holdninger, fordi det er dem, der kan indkalde til møder og få emner på dagsordenen.
Samtidig kan der være økonomiske gevinster. Det siger Bjarke Zinck Winther fra Aalborg Universitet, som har forsket i FN og Sikkerhedsrådet.
- En plads i Rådet betyder, at Danmark er med i nogle andre dialoger end normalt. Der kan også falde goder af i form af handelsaftaler og lignende ved at stemme sammen med USA for eksempel.
- Men i forhold til de store konflikter er det de permanente medlemmer, der bestemmer. Der kan Danmark ikke gøre den store forskel, siger han.
Danmark havde sidst en plads i Sikkerhedsrådet mellem 2005 og 2006.
Dengang arbejdede Christina Markus Lassen i København i Udenrigsministeriet. Siden har hun blandt andet været ambassadør i Syrien og USA.
Medlemskabet af Sikkerhedsrådet bliver noget særligt, siger hun.
- Det er en sjælden og unik oplevelse at komme ind i maskinrummet og få den indflydelse, siger Christina Markus Lassen.
- Jeg tror aldrig, at man helt kan vide, hvordan det er at sidde derinde i det lukkede rum, før man har prøvet det. Men vi hører fra de andre lande, der har været valgt, at det er en oplevelse, man ikke vil være foruden.
/ritzau/