Enebørn går markant tidligere i puberteten
Noget tyder på, at enebørn går tidligere i pubertet for hurtigt at kunne føre slægtens gener videre.
Enebørn kommer markant tidligere i puberteten end børn med biologiske søskende.Det viser et stort dansk studie fra Aarhus Universitet, som påpeger, at familiens sammensætning kan bidrage til børns udvikling.
- Piger, der er enebørn, går i snit 5,5 måneder tidligere i pubertet og drenge 4,5 måneder sammenlignet med børn, der har helsøskende, siger Anne Gaml-Sørensen, postdoc på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og hovedforfatter på studiet.
- Vi havde ikke forventet så markant en tendens hos enebørn, uanset om forældrene er skilt eller sammen, siger hun.
Også for børn med halvsøskende eller stedsøskende viser studiet, at de gik tidligere i puberteten.
Piger med halvsøskende eller stedsøskende gik i puberteten over to måneder tidligere. Drenge med samme søskenderelationer gik i puberteten mellem 1,2 og 1,4 måneder tidligere end børn med helsøskende.
Forskerne bag det aktuelle studie giver flere bud på sammenhængen mellem søskenderelationer og pubertetsudvikling.
- Det genetiske slægtskab mellem søskende kan spille en rolle i børns udvikling. Med biologiske søskende kan der være en evolutionær fordel i at investere i deres sundhed, så de også kan føre dine fælles gener videre, siger professor Cecilie Ramlau-Hansen.
Hun er leder af den danske fødselskohorte og står i spidsen for dens pubertetsundersøgelse, der er en af de største på verdensplan.
Med halv- eller stedsøskende er det genetiske slægtskab svagere. Derfor kan det være biologisk mere presserende at sikre din egne gener ved at gå tidligere i puberteten, lyder et bud fra professoren.
Studiet er baseret på data fra mere end 10.000 børn. De er fulgt fra 11-års-alderen og igennem puberteten.
Pubertetsalderen er i årtier faldet i hele verden.
Viden om årsagerne kan være vigtig, da det er forbundet med en række risici såsom mentale lidelser som depression og angst og et dårligere mentalt helbred. Samtidig er der risiko for tidligere seksuel debut og misbrug samt også overvægt og hjerte-kar-sygdomme.
/ritzau/