Endnu en kvinde placeret på Kærshovedgård mod styrelses beslutning

5. SEP 2024 • 23:48INDLAND/KRIMINAL

Selv om der er risiko for seksuel chikane på udrejsecenter, blev der i august placeret endnu en kvinde der.

I marts 2024 blev det besluttet, at kvinder på udrejsecentret Kærshovedgård skulle flyttes til Center Avnstrup for at undgå uønsket seksuel kontakt og chikane fra centrets mandlige beboere.

Men i august pålagde Hjemrejsestyrelsen, at en enlig pakistansk kvinde skulle tage ophold på Kærshovedgård, skriver Information på baggrund af oplysninger fra Udlændingestyrelsen.

Der bor stadig 11 kvinder på udrejsecentret.

Årsagen er ifølge Udlændingestyrelsen, at kvindernes måltidsordning ikke er afklaret. På Kærshovedgård må kvinderne ifølge et notat fra Dansk Flygtningehjælp fra marts 2024 ikke lave mad selv.

På Avnstrup har beboerne selv mulighed for at lave mad i stedet for kantineordningen på Kærshovedgård, der består af tre faste måltider om dagen.

Eftersom kvindernes vilkår ikke må forbedres, er kvinderne endnu ikke flyttet.

Så sent som i august pålagde Hjemrejsestyrelsen, at en enlig pakistansk kvinde skulle tage ophold på Kærshovedgård.

Kvindens advokat, Niels Erik Hansen, kritiserer, at "begrundelsen skulle være, at hun ikke må have mulighed for selv at lave mad og derfor ikke kan overføres til et andet center, fordi beboerne dér har denne mulighed", siger han til Information.

- Det er absurd, at min klient tvinges til at tage ophold sammen med blandt andet dømte seksualforbrydere, når hun selv har været udsat for voldtægter og grove overgreb, siger Niels-Erik Hansen.

I et skriftligt svar til Information skriver Udlændingestyrelsen, at man regner med, at flytningen af de 11 kvinder kan finde sted "inden for få måneder", men at "det er en forudsætning, at alle vilkår er afklaret, før flytningen kan finde sted".

Udlændinge- og Integrationsminister Kåre Dybvad Bek skriver i en mail til avisen, at han noterer sig, at "flytningen har rigtigt nok taget længere tid end forventet".

Men "voksne mennesker - mænd som kvinder - som ikke har lovligt opholdsgrundlag i Danmark, skal have begrænsede vilkår", skriver han.

Center Avnstrup drives af Røde Kors.

Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland drives af Kriminalforsorgen og har i flere år været stærkt diskuteret og kritiseret.

Centret har eksisteret siden 2016. Det huser omkring 250 personer, herunder personer på tålt ophold, personer, der er udvist ved dom, og afviste asylansøgere.

Udlændingestyrelsen oplyste til Ritzau i marts, at der siden 2016 havde været 18 indberetninger med emneordet seksuelle krænkelser.

Der er blevet foretaget politianmeldelse i 17 ud af de 18 sager.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT