En ny og sjælden hvepseart er fundet i Danmark

21. JUN 2024 • 18:12INDLAND/KRIMINAL

En sjælden nataktiv hveps er opdaget i Saksfjed Vildmark på Lolland. Det oplyser Hempel Fonden.

Hvepsearten Netelia caucasica er for første gang blevet fundet i Danmark. Arten, som er en nataktiv snyltehveps, der lever af sommerfuglelarver, blev fundet i Saksfjed Vildmark på Lolland.

Det skriver Hempel Fonden, der ejer Saksfjed Vildmark, i en pressemeddelelse.

Ifølge naturformidler i Saksfjed Vildmark Jens Andersen er fundet vigtigt, fordi det gør os klogere på den danske natur og på, hvordan vi kan beskytte den.

- Hvis vi skal beskytte vores egen natur, er vi nødt til at blive klogere på, hvad vi egentlig har med at gøre, siger han til Ritzau.

Hvepsen, der er cirka 1,5 centimeter lang, er nem at overse, fordi den er brun og sort og kun kommer frem om natten. Her lægger den sine æg på sommerfuglelarver.

I Danmark er der flere tusinde forskellige hvepse. De findes i mange forskellige former og farver. Kun tyve af arterne går under betegnelsen gedehamse, som er sorte og gule, og som kan stikke mennesker.

Snyltehvepsen regnes for sjælden i hele sit udbredelsesområde, som blandt andet omfatter Sverige og Tyskland, fremgår det af pressemeddelelsen.

- Det tyder på, at den her art er fløjet til Danmark fra Tyskland, fortæller Jens Andersen.

Hvepsen blev fanget i en malaise-fælde, der fungerer som et slags telt, der er designet til at indsamle myg og andre flyvende insekter, skriver Hempel Fonden.

Når der bliver fundet en ny art, skal den ifølge fonden registreres i arter.dk med et foto. På den måde ender den i den internationale biodiversitetsdatabase Global Biodiversity Information Facility.

Hempel Fonden vil sammen med universiteter og andre samarbejdspartnere skabe ny viden om, hvordan det er muligt at sikre en større biodiversitet på tidligere produktionsarealer som Saksfjed Vildmark.

Det skriver fonden i pressemeddelelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU