DR-favoritter forgyldt med fornemme priser

18. SEP 2022 • 21:30INDLAND/KRIMINAL

Esben Smed og Signe Egholm blev belønnet med Lauritzen-prisen, der blev uddelt søndag aften.

Esben Smed og Signe Egholm har portrætteret ikoniske karakterer som Hamlet og Medea på de skrå brædder og spillet lige fra hårdkogte kriminelle til ambitiøse toppolitikere på tv-skærmen.

Nu er de to skuespillere blevet belønnet for deres imponerende arbejde.

De er begge modtagere af Lauritzen-prisen, der blev uddelt søndag aften på Folketeatret i København med musicalskuespiller Pelle Emil Hebsgaard som vært.

Siden 1993 har Lauritzen Fonden givet hovedprisen og 250.000 kroner til henholdsvis en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har gjort det særligt godt.

Og i år har Esben Smed udmærket sig blandt de mandlige skuespillere.

Den 38-årige skuespiller fik sit gennembrud i DR-dramaet "Bedrag" fra 2016 og har efterfølgende leveret prisbelønnede præstationer i storfilmene "Lykke-Per" og "Ser du månen, Daniel".

- Esben Smed drysser generøst med stjernestøvet. Så når han slår sig løs, kommer alt omkring ham til live på smukkeste vis, lyder priskomitéens begrundelse.

Blandt de kvindelige skuespillere har Signe Egholm skilt sig ud.

Den 42-årige skuespiller er også kendt fra en af DR's dramaserier, nemlig "Borgen", og så er hun med i DR's kommende serie "Carmen Curlers", som får premiere 30. september på DRTV og 2. oktober på DR1.

Hun modtager Lauritzen-prisen, fordi hun giver nye karakterer tyngde, lyder det fra priskomitéen.

- Signe Egholm Olsen kan når som helst åbne for utilpassede, ofte dunkle erfaringer, som ligger under den civiliserede overflade.

- På den måde renser hun fernissen af de klassiske roller, så de fremstår med friske åretegninger, lyder det endvidere.

Ud over hæderen og de 250.000 kroner får Esben Smed og Signe Egholm hver 50.000 kroner, som går til en selvvalgt social mærkesag.

Esben Smed donerer pengene til Psykiatrifonden. Signe Egholm har valgt at give sin støtte til Red Barnets indsamling "Børn i krig".

Ud over Lauritzen-prisen blev der også uddelt fem priser til i alt otte modtagere.

De tæller blandt andre den succesrige instruktør, skuespiller og komiker Anders Matthesen, der får Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kroner.

Han er blandt andet kendt for de ultrapopulære Ternet Ninja-film og har hovedrollen i den romantiske Netflix-film "Toscana", der havde premiere tidligere på året.

- Anders Matthesen er en god gammeldags moralsk fortæller af absolut nutidige børneeventyr. Et tydeligt pejlemærke for den kommende generation af kulturforbrugere, lyder priskomitéens motivering.

Derudover gik fondens Visionspris til instruktøren Jonas Poher Rasmussen, som står bag den animerede dokumentarfilm "Flugt", som i år var nomineret i intet mindre end tre oscarkategorier.

Bag prisen står Lauritzen Fonden, som er moderselskab til rederierne J. Lauritzen og DFDS. Hvert år uddeler den 40 millioner kroner til forskellige formål, herunder i kulturlivet.

Vinderne af fondens priser bliver udpeget af en komité, der består af fagfolk som teaterchefer og filmproducenter.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU