Dette års Roskilde Festival blev den vådeste i 17 år

8. JUL 2024 • 14:49INDLAND/KRIMINAL

Tal fra DMI viser, at der i løbet af Roskilde Festival-ugen faldt lidt over 65 millimeter nedbør.

65,8 millimeter nedbør faldt der sammenlagt på dette års Roskilde Festival i løbet af den uge, festivalen strækker sig over. Det gør festivalen til den vådeste i 17 år.

Det viser nye tal for Danmarks Metrologiske Institut (DMI).

Værst var det søndag den 30. juni, hvor der faldt 35,2 millimeter regn på festivalen, hvilket er over halvdelen af den samlede mængde nedbør.

- De store mængder nedbør i Roskilde-ugen skyldtes de kraftige vinde og kraftige byger, der passerede landet gennem sidste uge, fortæller klimatolog ved DMI Thomas Askjær til Ritzau.

Torsdag den 4. juni og lørdag den 6. juni faldt der begge dage lidt over 11 millimeter nedbør, viser tallene.

Sidste gang der faldt lige så store mængder nedbør var i 2007, hvor der faldt 85,4 millimeter nedbør i løbet af Roskilde-ugen. Her faldt der 44,6 millimeter regn på én dag.

Thomas Askjær kalder det tilfældigheder, at nedbøren lige præcis faldt under Roskilde Festival. Men ifølge ham er klimaforandringer generelt skyld i, at vi ser et voldsommere vejr.

- Sådan som vejret arter sig i dag i lyset af klimaforandringer, så får vi mere ekstreme vejrsystemer. Derfor er der risiko for, at vi får nogle dage med meget kraftig regn og blæst, siger han.

Tallene fra DMI viser desuden, at der i 2018 faldt nul millimeter nedbør i Roskilde-ugen. Det samme gjorde sig gældende i 2005.

I 2011 og 2017 faldt der begge år lidt over 28 millimeter nedbør i løbet af festivalsugen. Det er den største mængde regn mellem 2007 og 2024.

Dog har der i år ikke været tale om skybrud på festivalen, som det bliver kaldt, hvis der falder mindst 15 millimeter regn på 30 minutter.

Ifølge Thomas Askjær faldt der højest lidt over 10 millimeter regn på 30 minutter under festivalen.

DMI sendte i løbet af festivalen flere varsler om vejret. Blandt andet fredag den 5. juli, hvor det blev varslet, at der ville falde mellem 5 og 15 millimeter regn i løbet af lørdag den 6. juli.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU