Danskproduceret frugt indeholder færre pesticidrester end udenlandsk
Der er fundet færre pesticidrester i danskproduceret konventionelt frugt og grønt, viser rapport.
I dansk konventionelt dyrket frugt er der fundet pesticidrester i 68 procent af prøverne.I resten af EU er tallet 82 procent, mens tallet er 81 procent i frugt dyrket uden for EU.
Det skriver DTU Fødevareinstituttet på baggrund af en pesticidrapport, der undersøger pesticidrester i frugt og grønt i 2023.
Mere end ét pesticid er fundet i 52 procent af prøverne af de udenlandsk konventionelt dyrkede af frugt, grøntsager og kornprodukter, mens det kun er tilfældet for 12 procent af de danske prøver.
Også de danske grøntsager indeholder betydeligt færre pesticidrester end udenlandske. Her er der fundet pesticidrester i 19 procent af prøverne, mens det for resten af EU er fundet i 58 procent.
Danske tomater er i både 2023 og 2022 pesticidfrie.
I den konventionelle produktion bruges pesticider ofte til dyrkning af frugt, grøntsager og korn.
Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe skadedyr, ukrudt, svampeangreb på afgrøderne eller til at påvirke plantens vækst.
I EU er der regler for, hvor mange pesticidrester, der må være i frugt, grøntsager og kornprodukter.
Hvis du spiser økologisk frugt, grønt og kornprodukter har du god mulighed for at undgå pesticidrester fødevarer.
Det er nemlig ikke tilladt - med få undtagelser - at anvende pesticider i økologisk produktion.
I 2023 er der fundet pesticidrester i 2,3 procent af alle økologiske prøver.
- Det betyder imidlertid ikke, at der er tale om en overtrædelse af økologireglerne, hvis der påvises et lille indhold af pesticider i en økologisk fødevare.
- Ud over at pesticidet kan være godkendt til økologisk produktion, kan indholdet eksempelvis skyldes, at pesticidet er ført med vinden fra en konventionelt dyrket nabomark, siger seniorrådgiver Bodil Hamburg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fødevarestyrelsen har i 2023 kontrolleret cirka 2500 fødevarer for pesticidrester.
98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
- Men både økologisk og ikkeøkologisk frugt og grønt er sikkert at spise. Med de fund, vi har gjort, er det generelle billede, at den sundhedsmæssige risiko er ubetydelig, siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen, i en meddelelse.
/ritzau/