Danske seismografer har registreret rystelser ved lækager

27. SEP 2022 • 20:03INDLAND/KRIMINAL

Danske myndigheder har mandag registreret to rystelser, der passer med lokationer og tidspunkter for lækager.

Geus, der laver nationale geologiske undersøgelser i Danmark og Grønland, har registreret to sprængningslignende rystelser i Østersøen mandag.

Tidspunktet og lokationen for rystelserne passer med tidspunkterne for de gaslækager, der er sket i Østersøen. Det skriver Geus i en pressemeddelelse.

Den første rystelse blev registreret natten til mandag klokken 02.03 og målte 2,3 på richterskalaen. Den anden målte 2,1 og blev registreret mandag aften klokken 19.03.

- Signalerne fra rystelserne ligner ikke jordskælv. Signalerne er i stedet sammenlignelige med de signaler, der ses ved sprængninger, skriver Geus i pressemeddelelsen.

Rystelserne er blandt andet blevet målt på to seismografer på Bornholm og en på Stevns. De er også blevet målt i Tyskland, oplyser Geus.

Tidligere tirsdag meddelte svenske myndigheder, at de havde målt lignende rystelser. Her blev rystelserne målt på præcis samme tidspunkt.

Lækagen i Nord Stream 2 blev opdaget mandag, da trykket i gasrørledningen pludselig faldt markant fra omkring 105 bar til 7 bar.

Nord Stream 2 løber fra Rusland til Tysklands nordlige kyst. Den går forbi Bornholms kyst.

Også trykket i Nord Stream 1, der ligger på samme strækning, faldt.

Det har været på fleres læber, at gaslækagerne er et resultat af sabotager. Blandt andet har militærforskere til flere medier peget på det. Statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun ikke mener, det kan udelukkes, at gaslækagerne skyldes sabotage.

Dette er dog endnu ikke bekræftet fra myndighedernes side. Og der går i hvert fald nogle dage, før det kan undersøges nærmere, har Energistyrelsen fastslået. Der strømmer nemlig for rigtigt meget gas ud lige nu, og det kan fortsætte i en uge, lød vurderingen.

Tirsdag aften er der et doorstep foran Spejlsalen i Statsministeriet om sagen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU