Danmark tilslutter sig sag ved FN-domstol om folkedrab i Myanmar
Danmark har sammen med fem andre lande tilsluttet sig en sag, hvor Gambia beskylder Myanmar for folkedrab.
Danmark tilslutter sig sammen med en række andre lande et søgsmål, Gambia i 2019 anlagde mod Myanmar.Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
I sagen, der er indbragt for Den Internationale Domstol, anklages Myanmar for at have begået folkedrab mod den etniske minoritet rohingyaerne.
Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har Danmark og alle verdens stater "en forpligtelse til at forebygge og bekæmpe folkedrab".
- Det er en fælles opgave.
- Når Danmark nu deltager i denne fællesintervention ved Den Internationale Domstol er vi med til at sikre, at FN’s folkedrabskonvention bliver overholdt, og at militærregimet i Myanmar bliver stillet til ansvar for sine handlinger, siger han i pressemeddelelsen.
Danmark bruger artikel 63, stykke 2 i den øverste domstol i FN, der tillader stater at intervenere, hvis en stat begår folkedrab.
De andre lande, der har tilsluttet sig søgsmålet, er Canada, Frankrig, Nederlandene, Storbritannien og Tyskland.
Ifølge en pressemeddelelse fra det tyske udenrigsministerium er det aldrig sket før, at seks lande vælger at gå sammen om at intervenere.
Ifølge den tyske pressemeddelelse er det særligt seksuelle overgreb og vold mod børn og kvinder, landene har lagt vægt på.
I 2017 igangsatte militæret i Myanmar en række angreb mod rohingyaerne. Her bliver flere tusinde ifølge FN dræbt, voldtaget og tortureret.
Som følge af angrebene flygtede omkring 730.000 rohingyaer internt i landet eller ind i Bangladesh eller andre nabolande.
Rohingyaerne er hovedsageligt muslimer, og myndighederne i Myanmar anser dem for at være ulovlige indvandrere.
Landets daværende leder, Aung San Suu Kyi, har tidligere udtalt, at anklagerne er "ufuldstændige og misledende", men hun har erkendt, at der kan være begået krigsforbrydelser.
I 2021 tog militæret magten i landet, og Aung San Suu Kyi blev anholdt.
/ritzau/