Danmark får nøglerolle i EU-kamp mod bakterier fra vand og fødevarer
Statens Serum Institut skal lede et samarbejde med Holland og Tyskland for EU i kamp mod sygdomsbakterier.
Bakterier, der kan føre til alvorlige infektioner og sygdomme hos mennesker, respekterer ikke landegrænser.Derfor har EU udpeget et nyt såkaldt referencelaboratorie med fokus på sygdomsfremkaldende bakterier, der kan smitte mennesker gennem fødevarer og vand på tværs af grænser.
Statens Serum Institut, SSI, skal stå i spidsen for arbejdet.
Det skal sikre en fælles europæisk indsats i EU-landenes laboratorier og skal hjælpe med håndtering af bakterier, at højne kvaliteten af analyser og forbedre evnen til at finde smittekilder.
SSI får den centrale koordinerende rolle, mens myndigheder i Holland og Italien bliver vigtige samarbejdspartnere.
Indsatsen er et led i at styrke Europas evne til at håndtere grænseoverskridende sundhedsudfordringer.
Eva Møller Nielsen, der er sektionsleder ved SSI, er stolt over, at SSI er blevet peget på af EU til en nøglerolle i indsatsen.
- Det giver os mulighed for at fortsætte vores mangeårige arbejde på europæisk plan. Blandt andet med at forbedre og udbrede de laboratoriemetoder, som er afgørende for, at vi kan påvise og forebygge fødevarebårne infektioner i hele Europa, siger hun i meddelelsen.
Laboratoriet vil samarbejde tæt med den Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC, og EU-Kommissionen for at sikre en effektiv indsats mod fødevare- og vandbårne sygdomme.
Bakterier som salmonella, listeria og E. coli er blandt andet nogle af de bakterier, der kan findes i dyr, fødevarer og vand og føre til alvorlige sygdomsforløb hos mennesker.
Det er også dem, der blandt andet er fokus på i forhold til sygdomsudbrud på tværs af grænser.
I sommer var der eksempelvis et internationalt salmonellaudbrud, hvor 150 personer var blevet smittet, herunder 22 tilfælde i Danmark. Fødevarestyrelsen og SSI efterforskede udbruddet og fandt frem til, at en salat fra Italien var smittekilden.
/ritzau/