Beredskabsstyrelsen dropper nuklear øvelse på grund af besparelser

7. JUL 2024 • 08:48INDLAND/KRIMINAL

Beredskabsstyrelsen skal spare over ni millioner kroner og har derfor opgivet den nukleare øvelse Contex 24.

Beredskabsstyrelsen har valgt at aflyse den nukleare øvelse Contex 24.

Det skyldes, at styrelsens budgetter ikke hænger sammen, og at der skal spares over ni millioner kroner resten af året.

Det skriver DR på baggrund af et mødereferat fra Beredskabsstyrelsens intranet, som har været tilgængeligt siden 18. juni.

Ved øvelsen træner Beredskabsstyrelsen sammen med Forsvaret, internationale eksperter og en række myndigheder, hvordan der skal reageres, og hvordan borgerne skal rustes, hvis en nuklear ulykke rammer Danmark.

Ulrik Mosekjær, der er chefsergent og fællestillidsmand i Beredskabsstyrelsen, fortæller til DR, at øvelsen hjælper styrelsen med at "være skarp", hvis en situation skulle opstå.

- Vi øver for at træne vores procedurer, og så vi får skærpet vores kompetencer.

- En gang imellem opdager man jo også en lille fejl på en øvelse, som vi så kan rette, så der ikke sker fejl, når det er virkelighed, siger han.

Contex står for Contamination Exercise og bliver normalt afholdt hvert andet år i Finderup i Midtjylland.

Øvelsen har tidligere været fremhævet af Beredskabsstyrelsen selv som en "vigtig øvelse", der er blevet aktualiseret yderligere efter Ruslands invasion af Ukraine.

Midt i juni udgav Beredskabsstyrelsen en række råd, der opfordrer borgerne til at få styr på deres "hjemmeberedskab". Her lyder det, at man gerne skal kunne klare sig i tre døgn og have vand og mad på lager.

Desuden blev anbefalingerne om jodtabletter opdateret, således at det nu anbefales, at børn og unge samt gravide og ammende og voksne under 40 år skal have jodtabletter hjemme.

Jodtabletter er kendt for at have en beskyttende virkning ved nukleare hændelser, da det kan hindre, at radioaktivt jod bliver optaget i blodet og koncentreret i skjoldbruskkirtlen.

Det kan ifølge Sundhedsstyrelsen føre til øget risiko for kræft i netop skjoldbruskkirtlen især hos børn og unge.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU