Aviser: Danmark skal lytte til Grønlands ønske om forandring
Valget viser, at Grønland er mere splittet end før. Det er på tide, at Danmark reagerer, skriver Berlingske.
Udfaldet af valget i Grønland er et klart signal om, at grønlænderne ønsker forandring - både i velfærden og i spørgsmålet om selvstændighed.Sådan lyder det onsdag - dagen efter valget - i en leder af Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen.
- Netop viljen til forandring er valgets klare tale, som regeringen i København nu skal lytte til, selv om den utvivlsomt havde håbet på en mere stabil politisk situation end den svære regeringsdannelse, der nu venter forude, skriver han.
Det liberale parti Demokraatit blev det største parti ved parlamentsvalget i Grønland med næsten en tredjedel af stemmerne. Partiet blev mere end tredoblet sammenlignet med valget i 2021.
Fremgangen skyldes ifølge Christian Jensen to ting.
At grønlænderne ønsker, at de nære samfundsproblemer bliver prioriteret, og at der skal bygges et fundament til selvstændighed fra bunden i et tæt samarbejde med Danmark og den danske regering.
Naleraq blev det næststørste parti i Grønland med 24,5 procent af stemmerne.
- At Trump-populismens vinde har haft fat i Grønland, viser valgets anden store vinder, selvstændighedspartiet Nalaraq, der har tætte bånd til USA, skriver avisens ansvarshavende chefredaktør.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har siden december udtrykt et ønske om at overtage Grønland.
Danmark har efter meldingerne fra Trump opdaget, at man bør lytte til Grønlands ønsker. Det skriver Berlingskes chefredaktør Pierre Collignon i en leder onsdag.
- Vi har en fælles interesse i, at Grønland ikke bliver offer for en ny brovtende amerikansk imperialisme. Danmark må gøre det klart, at Grønland kan opnå langt mere respekt og ligeværdighed i en relation til Danmark end med USA, skriver han.
Valgresultatet viser ifølge ham, at Grønland står mere splittet end før. Derfor er det på tide, at Danmark og den danske regering reagerer.
- Vi skal ikke fra dansk side blot vente på, at den kommende grønlandske regering formulerer nogle ønsker. Den taktik fra vores side har hidtil bare ført til, at vi lidt efter lidt giver efter for krav, som vi i første omgang har afvist, skriver Pierre Collignon.
Børsens politiske kommentator Helle Ib mener, at det er vigtigt, at den danske regering fortsat arbejder på at styrke kontakterne til Grønland. Det skriver hun onsdag i avisens leder.
- Der skal fortsat arbejdes i mindst tre spor. Styrke kontakterne til Grønland. Levere som varslet på nye sikkerhedspolitiske tiltag i Arktis. Forsøge at finde ud af, hvad det er, USA vil, skriver hun.
/ritzau/