Ældre Sagen: Opret uddannelser i udlandet for at skaffe hænder

29. SEP 2022 • 09:29INDLAND/KRIMINAL

Ældre Sagen kalder manglen på arbejdskraft i ældreplejen en katastrofe og kommer med løsningsforslag.

Hvis der skal skaffes arbejdskraft nok til ældreplejen i Danmark, er der behov for, at Danmark opretter velfærdsuddannelser i udlandet.

Sådan lyder det fra Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, i Berlingske.

- Og mit spørgsmål til politikerne vil så være: ‘Hvis I ikke vil det her, hvad vil i så gøre’? siger han til avisen.

Han uddyber over for Ritzau, at han mener, at Danmark står i en national krise med mangel på arbejdskraft.

- Derfor bliver vi nødt til at komme med nogle forslag, der helt konkret kan virke. Og vores ene forslag går på, at der oprettes danske sosu-skoler i udlandet, siger han.

Konkret foreslår Ældre Sagen i Berlingske, at der bliver lavet danske velfærdsuddannelser i Tyskland, Spanien, Indien og på Filippinerne.

Samtidig med, at de bliver uddannet til velfærdsjob, skal de også uddannes i dansk og dansk kultur ifølge Bjarne Hastrup.

Sygeplejersker fra Indien og Filippinerne skal også have mulighed for at rejse til Danmark. Her skal de kunne arbejde i ældreplejen, mens de venter på deres autorisation som sygeplejersker.

Får de udenlandske sygeplejersker ikke autorisation, skal de tilbydes en uddannelse, imens de arbejder i ældreplejen.

Forslaget kommer samme dag, som Ældre Sagen har inviteret til politisk debat mellem 11 partiledere om ældreområdet.

Ældre Sagen foreslår også, at alle au pairs bliver tilbudt en ny opholdstilladelse, når deres au pair kontrakter udløber, så de kan arbejde i ældreplejen.

- De skal tilbydes at blive og få en uddannelse som sosu-assistent eller sygeplejerske her hos os. Det er fuldstændig meningsløst, når de kan dansk sprog og kultur efter et års ophold, at vi bare lader dem rejse, siger Bjarne Hastrup til Ritzau.

Over for Berlingske understreger han, at han mener, at velfærdsuddannelserne i udlandet også vil være med til at løse problemerne med mangel på arbejdskraft i resten af sundhedsvæsenet.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU