6000 unge donerer et dagsværk til libanesiske ambulancereddere

15. NOV 2023 • 05:30INDLAND/KRIMINAL

Elever bytter onsdag undervisningen ud med arbejde for at støtte frivillige ambulancereddere i Libanon.

Nogle gymnasieelever sætter varer på hylderne i Coops butikker. Nogle sælger arabiske fladbrød på Nørreport Station, mens andre luger ukrudt i haven hos bekendte.

På årets Dagsværkdag vælger tusindvis af unge på ungdomsuddannelser og efterskoler at bruge dagen på at arbejde fremfor at gå i skole.

I år går de indsamlede penge til projektet "Unge redder liv i Libanon", som støtter unge, frivillige ambulancereddere i Libanesisk Røde Kors.

Projektet blev valgt ved en afstemning blandt landets gymnasieelever.

Ella Jacoby er bestyrelsesmedlem og frivillig i Operation Dagsværk. Hun var i september i Libanon for at besøge de unge, frivillige ambulancereddere.

Her var hun med på nattevagt og i ambulancen, når de rykkede ud for at hjælpe tilskadekomne.

- Jeg mødte sindssygt mange helt vilde seje unge, som på mange punkter er unge, helt ligesom vi er herhjemme, siger hun.

- De hang ud med deres venner og hjalp hinanden med lektierne, men dedikerede også en hel dag hver uge på at gå ud og redde liv. Og de var bare sindssygt dygtige og professionelle, siger Ella Jacoby.

Hun fortæller, at der i år er 6000 tilmeldte unge fra 40 forskellige skoler rundt omkring i landet.

I 2022 deltog 5000 gymnasieelever, hvilket var lidt lavede end normalt på grund af coronaepidemien, hvor elever i lange perioder var sendt hjem.

Før coronaepidemien deltog i omegnen af 15.000 elever ved Operation Dagsværk i 2019.

- To et halvt år er lang tid, hvor vi ikke har kunnet komme ud på skolerne. Så jeg synes, at det er stort, at vi har 6000 elever med i år, siger Ella Jacoby.

Hvor mange penge, der bliver samlet ind til de frivillige ambulancereddere, er svært at gisne om. Det er nemlig meget forskelligt, hvordan pengene samles ind.

Mange elever tilbyder deres arbejde i fem timer for 400 kroner. Men andre arrangerer koncerter, kagesalg eller noget helt tredje. Beløbet, der indsamles, opgøres først til foråret.

Operation Dagsværk er blevet afholdt i Danmark siden 1984.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU