Udvalg for en mere værdig død er klar med modeller for dødshjælp
Regeringens udvalg for en værdig død er klar med forslag til mere selvbestemmelse over livets afslutning.
Terminalt syge patienter, der af læger vurderes at have mindre end et halvt år tilbage at leve i, bør kunne få medicin i det danske sundhedsvæsen, så de selv kan gøre en ende på livet.Det mener et flertal i Udvalget for en mere værdig død, som er nedsat af regeringen.
Fredag overleverer udvalget sine refleksioner til sundhedsminister Sophie Løhde (V).
For et af udvalgets medlemmer, professor i bioetik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet Thomas Søbirk Petersen, handler det især om den enkeltes ret til selv at bestemme, når han er fortaler for aktiv dødshjælp.
- Autonomi er en vigtig værdi i vores samfund, som vi i forvejen respekterer inden for sundhedsvæsenet. Vi respekterer abort, og at man kan sige nej tak til en behandling.
- Desuden mener vi, at man med en legalisering kan forhindre visse former for lidelse for folk, der er døende, siger Thomas Søbirk Petersen.
Udvalget for en mere værdig død består af fagfolk inden for blandt andet sundheds- og ældreområdet. Det blev nedsat i 2023 i forlængelse af en debat om aktiv dødshjælp.
Blandt andre er statsminister Mette Frederiksen (S) fortaler for aktiv dødshjælp. Undersøgelser har vist, at det er et flertal i befolkningen også.
Men det er et spørgsmål, der deler vandene. I Etisk Råd er et flertal imod, ligesom Lægeforeningen også er modstander.
Berlingske og Kristeligt Dagblad skrev torsdag, at syv af værdig død-udvalgets otte medlemmer foreslår, at terminalt syge skal have ret til "lægeordineret medicin med henblik på selvvalgt livsafslutning".
Altså en form for assisteret selvmord.
Derudover foreslår fem af medlemmerne, at "det skal være muligt at få hjælp til udførslen af selve livsafslutningen" - aktiv dødshjælp.
Janus Tarp, formand for Ulykkespatientforeningen, er som udvalgets eneste medlem modstander af dødshjælp.
- I stedet bør vi styrke den palliative indsats og i tillæg til det være bevidste om, at vi jo har en række muligheder allerede i dag, der imødekommer selvbestemmelse, siger han.
- Folk kan fravælge livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg. Og man kan lave behandlingstestamenter, hvor man også giver pårørende mulighed for at bestemme nogle ting, hvis man ikke selv er ved sine fulde fem.
Alle otte medlemmer af Udvalget for en mere værdig død er enige om, at døende i det danske sundhedsvæsen skal have langt bedre og mere kvalificeret lindring, pleje og omsorg - palliativ behandling.
Det kan eksempelvis være flere pladser på hospice, og at langt mere personale skal uddannes i palliativ behandling.
/ritzau/