Trump trækker grønne danske energiaktier i rødt

15. JUL 2024 • 13:53ERHVERV/POLITIK

Både Vestas og Ørsted dykker kraftigt på fondsbørsen efter attentatet på Trump. Aktieanalytiker undrer sig.

To danske energiaktier får hug på den københavnske fondsbørs mandag.

Mens Vestas lidt over middag handles fem procent lavere end ved børsluk fredag, har Ørsted på samme tid mistet seks procent af sin markedsværdi.

Den nærliggende årsag på en ellers nyhedsfattig dag er attentatet på Donald Trump.

Den republikanske præsidentkandidats chancer for et comeback i det Hvide Hus vurderes til at være blevet større efter weekendens begivenheder, og Trump har aldrig lagt skjul på sin modvilje over for vedvarende energi.

Alligevel undrer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, sig over de kraftige kursfald.

- Jeg synes, at det er en meget hård reaktion. Det er jo ikke så lang tid siden, at Vestas-aktien faldt kraftigt, efter at Trump sagde, at han nok skulle få stoppet alle havvindsprojekter.

- Nu falder den nogenlunde tilsvarende på en lignende baggrund, og det siger vel mest noget om, hvordan nerverne sidder uden på tøjet både i positiv og negativ forstand, når det gælder de her aktier, siger Jacob Pedersen.

Han peger på, at Trumps chancer for at blive genvalgt allerede var gode, og at der fundamentalt ikke er ret meget, der har ændret sig for hverken Vestas' eller Ørsteds amerikanske forretning.

- Der er ingen tvivl om, at Trump vil gøre, hvad han kan, for at gøre livet svært for vindindustrien, hvis han bliver præsident. Men det er ikke det samme som, at han vil lykkes med det.

- Blandt andet gives halvdelen af støtten til vindmølleparker i USA på delstatsniveau, hvor han ikke har noget at skulle have sagt.

- Og mange af de projekter og godkendelser, som for eksempel Ørsted er i gang med, vil jo være godt i gang, inden Trump træder til. Og så mange andre amerikanske projekter ligger der heller ikke i deres pipeline fremover, siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at det tidligst er på den lidt længere bane - fra 2027 og frem, at Trump kan sætte sit aftryk på den grønne omstilling i USA.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT